Det råder stor brist på skyddsutrustning för personalen inom regionernas sjukvård. Bristen innebär att hygienkraven fått sänkas.

Under lördagen larmades det inifrån vården om att skyddsutrustningen i vården av coronapatienter redan tagit slut.

– Vi är nu flertalet kollegor som för egna pengar köpt korrekta munskydd, skriver en sjuksköterska i region Skåne till Aftonbladet.

– Innan politikerna diskuterat färdigt i EU vem som ska skicka skydd till vem så kommer det vara försent, fortsätter hon.

En annan sjuksköterska menar att det är en katastrofal situation eftersom bristen på skyddsutrustning kan få personal att stanna hemma.

Coronapatienter på vanliga avdelningar

– Personalen riskerar givetvis bli smittade då skyddskläderna är helt undermåliga och samtidigt så vårdas misstänkt corona på ’vanliga’ avdelningar pga platsbrist vilket ökar smittspridningen och vi är fortfarande i början på utbrottet. Vi står inför en gigantisk vårdkatastrof, skriver en läkare vid ett sjukhus i Mellansverige.

Från region Sörmland rapporteras att personal tillverkar skyddsvisir av overheadpapper och gummisnoddar.

– Vi har inte någon handlingsplan för hur vi ska agera när vi varit i kontakt med patient med misstänkt coronasmitta. Vi har inte någon skyddsutrustning utöver den som används vid basala hygienrutiner. Inga munskydd, visir, ordentliga förkläden, skriver en sjuksköterska som arbetar i norra Sverige.

Känner inte igen bilden som personal larmar om

På Socialstyrelsen, där man förra månaden hemligstämplade informationen om Sveriges coronaberedskap, känner krisberedskapschef inte igen den bild som vårdpersonal rapporterar.

– Det är ingenting som jag har fått några uppgifter om, säger Taha Alexandersson, ställföreträdande krisberedskapschef.

– Vi jobbar jätteaktivt för att få in så mycket som möjligt från marknaden.

Men hon tvingas erkänna att man inte får in några större mängder med skyddsutrustning, eftersom många länder efterfrågar samma sak till sina sjukvårdsorganisationer.

Myndigheten har upprättat en mejladress dit allmänhet och företag som vill hjälpa till kan vända sig.

– Det är krisledning.utrustning@socialstyrelsen.se, säger hon.