Socialisten Bernie Sanders har nu vunnit de två första delstaterna i Demokratisk partiets kamp om vem som ska utmana Donald Trump i höst. Han har stärkt sin ställning, men inget är avgjort.

De tidiga delstaterna är små och lantliga. Detta så att alla kandidater, även de utan stor kampanjkassa, ska ha en chans att nå ut till folket inför primärvalet. De kan ge vind i ryggen för en otippad kandidat. Men att vinna i början är ingen garanti för slutlig seger.

Vi bör exempelvis minnas att Bernie Sanders vann med mycket större marginal i New Hampshire för fyra år sedan, mot Hillary Clinton. Då fick han 60,1 procent av rösterna mot 37,7 procent för Hillary Clinton. Men slutsegrare 2016 var ju inte Bernie Sanders.

Nu i natt vann han med 26,0 procent mot 24,4 procent för Pete Buttigieg. Dessutom fick Amy Klobuchar överraskande 19,7 procent. Elizabeth Warren 9,3 procent och Joe Biden 8,4 procent.

Vänstern mot mitten

Bernie Sanders är förmodligen den mest vänsterinriktade av alla kandidater och han har nu vunnit över Elizabeth Warren som främste vänsterkandidaten.

Men vem som blir mittenkandidaten är mer oklar. Hittills har Pete Buttigieg gått bäst. Men att senator Amy Klobuchar gick så bra visar att mittenväljarna inte är helt nöjda med honom. Men för Joe Biden verkar det över. Men istället lurar mångmiljardären Michael Bloomberg i vassen.

Bloomberg har redan satsat en halv miljard kronor på annonser. Journalister rapporterar att man knappt kan sätta på TV:n utan att mötas av Bloombergs budskap. Bloomberg struntar i de fyra första delstaterna för satsa på ”super-tisdagen” den 3 mars då 15 delstater håller primärval. Bland dem några av de allra största delstaterna, som Kalifornien, Texas och Virginia.

Här eller senare under våren kommer det att avgöras om Bernie Sanders vänstersväng är önskad av Demokratiska väljarkåren, eller om man föredrar någon av mittennamnen.