Favoriten i demokratiska partiet, Joe Biden, var svag i nattens debatt mellan de 12 politiker som vill bli partiets presidentkandidat. Det kan öppna dörren för en 13:e som ännu inte ställt upp.

Amerikanska TV-kanalen NBC rapporterar att Michael Bloomberg funderar på att ställa upp, ifall Joe Biden faller ifrån. För utan honom återstår bara vänsterradikala kandidater som kommer att få det svårt att vinna mot president Trump. Och har Biden hamnat i knipa efter Trumps samtal med Ukrainas president, med anklagelser om mutor och korruption, vilket Janerik Larsson i Svenska Dagbladet påpekar med all önskvärd tydlighet.

I vilket annan valrörelse som helst hade affärsmannen Michael Bloomberg, 77, varit en omöjlig kandidat för vänsterpartiet i USA. Men om man verkligen vill kunna vinna mot Trump, blir plötsligt Bloomberg intressant.

Är det en annan miljardär med mediebakgrund som krävs för att demokraterna ska ha en chans att vinna mot Donald Trump i presidentvalet 2020?

Bloomberg mot Trump

Precis som Trump har Michael Bloomberg bytt parti flera gånger. Bloomberg var demokrat, men blev republikan för att lättare kunna ställa upp i borgmästarvalet i New York 2001. Han valdes, och omvaldes, och bytte sedan parti igen. Tillbaka till demokraterna.

Precis som Trump har Bloomberg ägnat sig mycket åt medier, dock mer bakom scenen än inför kamerorna. Bloomberg äger en stor mediekoncern inriktad på näringslivsnyheter.

Precis som Trump är han god för flera miljarder dollar, och därmed tio gånger så många miljarder i svenska kronor.

Precis som Trump är han född på 1940-talet. Trump är född 1946 och Bloomberg 1942. Bloomberg skulle, om han vann nästa presidentval, fylla 79 år bara dagar efter han installerades i Vita huset.

Bloombergs baksida

Och här börjar problemen för Bloomberg. Han ser gammal ut, börjar bli utmärglad som äldre blir. Trump ser inte fyra år yngre ut, snarare 24 år yngre än Bloomberg. Också när det kommer till energi och fart framstår Trump som rena ungdomen i jämförelse.

Bloombergs största hindret är dock att demokratiska partiet, som alltmer domineras av vänsterradikaler, måste nominera honom. Skälet till att han bytte till republikanerna var just att han bara kunde bli borgmästare i New York som republikan. Han hade aldrig blivit nominerad av demokratiska partiet. Men nu behöver han alltså som presidentkandidat klara det han visste var omöjligt i borgmästarkandidat – ställa upp som demokrat.

Det enda trumfkortet han har är att han just skulle kunna slå Trump. Men vill vänstern byta en miljardär mot en annan? Och till skillnad från Trump framstår Bloomberg som en överklassens rikeman. Han är mer lågmäld och versifierad än Trump (vem är inte det?), men det gör honom också till den gamla sortens politiker som väljarna tröttnat på. Och vill vänstern ha en lågmäld utmanare mot Trump?

Det verkar med andra ord inte troligt att det demokratiska partiet skulle ge Bloomberg chansen. Återstår då för Bloomberg att ställa upp som en tredje, oberoende kandidat. Även Trump har lekt med den idén. Men han lät bli, eftersom det är i princip omöjligt att bli vald om man inte är kandidat för ett av de två stora partierna.