Att norska UD i hemlighet tog hem IS-terrorist blev för mycket för gräsrötterna i det invandringskritiska partiet. Man lämnar nu den borgerliga regeringen efter drygt sex år.

– Jag tog oss in i regeringen. Och nu tar jag oss ut ur regeringen, säger Siv Jensen, partiledare och avgående finansminister.

Den utlösande faktorn till krisen är att regeringen i förra veckan beslutade att hämta hem en norsk-pakistansk kvinna från Syrien.

Kvinnan har enligt den norska säkerhetspolisen PST haft samröre med terrororganisationerna Nusrafronten och IS i Syrien. Hon kom till Norge i fredags, som Samtiden tidigare rapporterat.

Att ta hem terrorister har upprört många, inte minst i Fremskrittspartiet (FrP). När Jensen blev nedröstad inom regeringen varnade hon för att det kunde leda till regeringskris. Och den fullbordades idag då partiets ministrar lämnar regeringen.

Historiskt för uppstickarparti i Norden

Siv Jensen anser att FrP inte har fått tillräckligt mycket genomslag i regeringssamarbetet och att statsminister Erna Solbergs konservativa Høyre har vikt ner sig för de två små partierna liberala Venstre (V) och Kristelig Folkeparti (KRF). Dessa togs med i regeringen efter stortingsvalet 2017. Under föregående mandatperiod, 2013-17, regerade Høyre och Fremskrittspartiet i en tvåpartiregering, med stöd av småpartierna i parlamentet.

Fremskrittspartiet har inte varit förtjusta i hur fyrpartiregeringen fungerat och missnöjet har successivt vuxit, och nu blev regeringens stödet till en IS-terrorist droppen.

Det är en historisk regeringsperiod, eftersom Fremskrittspartiet bevisade att ett uppstickarparti som av motståndarna kallas ”populistiskt” kan gå in i en regering, ta ansvar, och vinna nästa val. Man intog regeringsmakten 2013 och fortsatte i regering efter 2017, även om man backade. Nya partier kan ta regeringsansvar under långa perioder.

Stöder fortsatt Erna Solberg som statsminister

Jensen underströk på sin presskonferens att det naturliga for FrP är att fortsatt stödja Erna Solberg (H) som statsminister, även om FrP nu lämnar regeringen.

– Vi har ingen önskan om att byta statsminister i landet. Vi menar Solberg är den rätte att leda landet också i tiden som kommer, säger Jensen enligt NRK.

Men däremot känner sig FrP inte bunden av den fyrpartiöverenskommelse som ingicks när regeringen gick från två till fyra partier 2017.

– Vi kommer att vara ett tuffare och tydligare parti framöver, deklarerade Siv Jensen.