I natt landade plan med en IS-krigare på Gardemoens flygplats i Oslo. Hemtagen av norska UD trots att regeringen sagt att man inte ska hjälpa några från Islamiska staten tillbaka till Norge. 

Agerandet har lett till regeringskris, eftersom Fremskrittspartiet anser agerandet strider mot det regeringspartierna kommit överens om: att inte hjälpa några med anknytning till terrororganisationen. Statsminister Erna Solberg (Høyre) slog i april offentligt fast att vuxna med koppling till Islamska staten, IS, inte skall hämtas tillbaka till Norge. Hon sa också specifikt att barn ska inte kunna användas som skäl för återresa.

Men under stort hemlighetsmakeri har norska utrikesdepartementet sedan oktober arbetat för att få hem en 29-åriga kvinnan med norsk-pakistansk bakgrund och hennes två barn. Motivet har varit att ett av hennes barn är sjukt.

– Jag är glad över att vi nu kan avsluta detta krävande konsulära ärende, säger Norges utrikesminister Ine Eriksen Søreide (Høyre) i ett pressmeddelande, enligt Verdens Gang 

Kvinnan greps på flygplatsen, misstänkt för deltagande i terrorverksamhet.

Hon åkte till Syrien för sju år sedan för att gifta sig med den ledande IS-krigaren Bastian Vasquez, som bland annat var frontfigur i propagandafilmerna från IS. Han dog 2015 och då gifte kvinnan om sig med en annan IS-krigare och det är med honom hon fått två barn, rapporterar TV2.

Fremskrittspartiet har hotat att lämna regeringen. Hemtagningen av terroristen har väckt kraftiga reaktioner inom partiet.

På måndag kommer Fremskrittspartiets partiledare och tillika finansministern Siv Jensen att överlämna sina krav för att stanna kvar i regeringen till statsminister Erna Solberg. Siv Jensen försöker rädda regeringen från att falla genom att nå kompensation för det löftesbrott det inneburit när UD har hjälpt en islamistisk terrorist.

– Partiledningen jobbar med att ta fram vårt svar på detta. Jag har inte något mer att säga just nu. Jag återkommer när jag har det, sa Jensen till media på fredagen.

Vilka krav Fremskrittspartiet kommer att ställa för att förbli i regeringen med Høyre, liberala Venstre och Kristelig Folkeparti är därför okända. På torsdagen framhöll Jensen själv terrorism, säkerhet för invånarna, strikt och rättvis invandringspolitik, lägre skatter och avgifter och satsning på infrastruktur som centrala frågor för partiet.