Genom hot om misstroende har Vänsterpartiet lyckats få det inflytande i januariöverenskommelsen som det skulle förvägra dem.

Det chickenrace som Jonas Sjöstedt (V) startade mot Annie Lööf (C) om Arbetsförmedlingens privatisering vanns av Sjöstedt. Med hotet om misstroende mot arbetsmarknadsministern fick han regeringen att backa.

Och därmed har Vänsterpartiet fått det inflytande över regeringen som januariöverenskommelsen, JÖK, skulle förhindra.

I dagens poddavsnitt av ”Samtidigt” drar jag slutsatsen att Jonas Sjöstedt (V) fått in en fot i januarirummet.

Förlorat hela meningen med JÖKen

Därmed står Centerpartiet som de stora förlorarna i de senaste veckornas politiska strid.

Hela meningen med JÖKen var ju att hålla ”ytterkantspartierna” borta från makten. Nu har Vänsterpartiet demonstrerat att de kan köra över Centerpartiet om Arbetsförmedlingens privatisering.

Och Sverigedemokraterna har ju ”släppts in i värmen” som det brukar heta, genom att både Kristdemokraternas och Moderaternas partiledare samtalat med Jimmie Åkesson. Det mest uppenbara skälet till att Ebba Busch Thor och Ulf Kristersson gjort det, är ju att deras partier berövats möjligheten att nå regeringsmakten tillsammans med C och L. Då är alternativet att hålla dörren öppen för samverkan med SD.

Det är alltså Annie Lööf som genom sitt agerande fått andra partiledare att börja samtala med Jimmie Åkesson på tu man hand.

Sensmoralen: överarbeta inte taktiken

Vad blir då lärdomen av allt politiskt spel? Ja, kanske att de som taktiserar för mycket, ofta mister hela stycket…

Centerpartiet har som 8-procentsparti försökt styra hela det politiska landskapet, och offrat hela det mödosamt upparbetade förtroendet mellan de fyra borgerliga partierna. Allt för att stänga ute partier man ogillar. Det har nu slutat med att man fullständigt misslyckats med den uppgiften.

Dessutom har man försvagat sin egen ställning. Mycket talar för att Socialdemokraterna inte kommer att vara lika angelägna om att uppfylla C- och L-punkterna i JÖKen. För vilken kraft har Annie Lööf att sätta emot?