Stefan Löfven har intervjuats i SVT. Och det blir ännu en katastrof. Löfven verkar inte förstå parlamentarism. Han tycks tro att demokrati är när han får som han vill.

Vi minns förra gången Löfven intervjuades i SVT, då han yttrade de nu bevingade orden ”Vi såg inte det komma” om de växande problem som följt på den stora migration – som fortfarande pågår med över 110.000 nya uppehållstillstånd bara i år.

I den nya intervjun som sändes igår (SVTplay), säger Löfven ”Om landet ska kunna styras måste vi faktiskt respektera parlamentarismen”. Detta som kritik mot att oppositionen använder sina mandat – som de fått av väljarna i allmänna och fria val – för att pressa regeringen.

Varje regering måste söka stöd för sin politik i riksdagen. Det är parlamentarism. När Löfven antyder att oppositionen inte skulle agera demokratiskt när de använder sin makt, visar han att han inte förstår vad demokrati och parlamentarism är.

Löfven menar att det är problematiskt när V agerar tillsammans med M, KD och SD, eftersom de ”bara är emot saker – man är inte för något”. Vänta lite nu! Hela januariöverenskommelsen, JÖK, tillkom enbart därför att S, MP, C och L är emot SD. Här råder en uppenbar brist på självinsikt.

I slutet på intervjun säger han också att han velat bryta upp blockpolitiken för att kunna styra landet ”oavsett hur valresultatet blir”. Också detta synsätt är demokratiskt tvivelaktigt sätt att uttrycka sig. Väljarna ska avgöra vem som ska leda landet. Det ska inte vara upp till partierna att bakom lyckta dörrar förhandla bort väljarnas intentioner.

I grund och botten verkar Stefan Löfven bitter. Det går inte bra. Varken för regeringen i riksdagsarbetet, eller – och viktigare – för det svenska samhället. Våldet exploderar. Otryggheten sprider sig. Välfärden fallerar i kommunerna. Detta i en högkonjunktur. Och nu bromsar ekonomin in.

Intervjun visar en statsminister som inte har några lösningar och inte tycks ha några andra ambitioner än att sitta på regeringstaburetterna.