Efter framträdandet i SVT-Agenda på söndagen har avgångskrav börjat framföras och kritiken från de egna leden är svidande.

På söndagskvällen menade statsminister Stefan Löfven att utan invandringen hade svenskar bränt, skjutit och sprängt.

Kritiken mot Löfvens uttalanden är hård. Längst går liberala Ystads Allehanda. I ledaren En uppgiven statsminister skriver man:

Hur sympatisk Stefan Löfven än är som person har han inte förmågan att framstå som kapabel att vända rätt det som har gått snett. Man undrar mest när någon ska berätta för honom att nu är det dags att kliva åt sidan.

Också i annars S-lojala Aftonbladet riktar Lena Mellin hård kritik i kolumnen, Löfvens katastrofala tv-framträdande:

En statsminister måste ha något genomtänkt att säga. Löfvens framträdande i Agenda var en ren katastrof. Förbluffande uselt, för att vara rakt på sak. … Det man undrar nu är om Löfven hade en dålig dag eller om han helt enkelt är less på jobbet.

I Göteborgs-Posten, under rubriken Varför sitter statsministern och fabulerar i TV?, skriver kolumnisten Håkan Boström:

Löfvens påstående att den svenska brottsutvecklingen är förbluffande okunnigt. Han är uppenbart inte kapabel att få de mest elementära samband klara för sig. [Löfven tycks inte] förmår ta till sig hur landets problem ser ut.

I Expressen skriver kolumnisten Patrik Kronqvist, Det här duger inte för en statsminister:

Om Löfven inte har någon aning om hur Sverige har hamnat här, inte vill ta något ansvar för utvecklingen och inte heller har någon tydlig plan för att bryta den, borde han inte då lämna plats för någon annan?

Nyheter Idag-krönikören Ronie Berggren skriver:

Det vi ser är … ett ledarskap som inte förstår att vår tids konflikt handlar om värderingar, härrörande från kulturer och religioner. Västvärlden står inför en värdekulturell kollision, där det krävs insiktsfullt ledarskap för att göra den sammandrabbningen så mjuk som möjligt. Stefan Löfven är en dinosaurie plockad från en annan tid.

Alice Teodorescu, tidigare redaktör på G-P, skriver på Twitter:

Igår sade statsministern på bästa sändningstid att ”vi såg inte detta komma” … Tillåt mig gapskratta. Vi såg. Ni brunsmetade. Priset betalades då, och betalas nu, av laglydiga, skötsamma människor, runt om i Sverige, vars frihet och trygghet inskränks.

Sydsvenskans reporter Olle Lönnaeus skriver på Twitter:

Löfvens analys i Agenda imponerar inte. Att Sverige har flest skjutningar och sprängningar i EU beror arbetslöshet, klassklyftor och fattigdom, säger han. Men är Sverige fattigast i EU? Är klyftorna i Sverige djupast i EU. Knappast.

Borgerlige debattören Thomas Gür skriver på sin Facebook:

Att Löfven meddelar sin okunnighet med fraser som ’Det är min bestämda uppfattning’ gör det hela än löjligare. Jag vet inte vem det är som ger Löfven dessa bakgrunder som får honom att säga sådant här, men landets statsminister förtjänar bättre underlag och bättre argumentationsbanor än att meddela oss sina bestämda, men ack så felaktiga, uppfattningar.

Hamid Zafar, tidigare rektor på Sjumilaskolan i Biskopsgården i Göteborg säger till Expressen:

Att man inte såg den komma reagerade jag allra starkast på. Det är ett ganska hårresande uttalande.