Statsminister Stefan Löfven smet ut bakvägen efter ett krismöte med partistyrelsen på fredagen, rapporterar Expressen. Sverige som vänsterland tog slut med Löfvens intervju i SVT-Agenda, skriver vänsterdebattör.

Statsministerns oförmåga – att se att migrationen är en avgörande orsak till det ökande våldet – har präglat den gångna veckans samhällsdebatt.

Den vänstersocialdemokratiske debattören Daniel Suhonen menar till och med att intervjun blev slutet för Sosse-Sverige.

”Det vi såg var slutet för Sverige som vänsterland och ett land där socialdemokratin har något slags grepp över tanken, med makt att formulera de bärande tolkningsramarna för nationens öden”, skriver han i Arbetet.

Blindhet inför våldets orsaker

Men inte därför att Löfven är blind för verkligheten, utan därför att alla andra skrattat ut honom för svaret. Suhonen har aldrig sett att S-synen blivit så ”fullständigt massakrerad” i svensk samhällsdebatt.

Suhonen menar att Löfven hade rätt i att ”den våg av vidrig organiserad kriminalitet vi sedan några år sett, hänger ihop med ett allt brutalare klassamhälle”.

Också finansminister Magdalena Andersson (S) upprepade chefens perspektiv när hon intervjuades i radions lördagsintervju. Hon ser gatuvåldet som en konsekvens av att ekonomiska klyftor ökat.

– Vi har stadsdelar i Sverige nu där en väldigt hög andel har mycket små ekonomiska marginaler, hög arbetslöshet, trångboddhet och dåliga skolresultat. Det är klart att bland ungdomar som växer upp i de områdena och inte riktigt ser att de genom att gå i skolan kan få ett bra jobb, där finns många lätta offer för de kriminella gängen att kunna rekrytera, sa Andersson.

Klyftorna beror på invandringen

Första problemet med Löfven, Suhonen och Andersson är att de hoppar över orsaken till att klyftorna växer. Skälet är invandringen. Punkt. Människor med låg utbildning, bristande språkkunskaper i svenska, svåröverstigliga kulturkrockar, ovilja att följa svenska lagar och traditioner är bara fyra av de många uppenbara skäl som försvårat inträdet i det svenska samhället. Och därmed skapat stort utanförskap, socialt och ekonomiskt.

All vetenskap visar att ju större diasporan för olika grupper blir i ett nytt land, desto svårare är det att assimilera dessa invandrare i det nya landet. Att förneka det är idioti.

Det andra problemet är att socialdemokrater så tydligt pekar ut låginkomsttagare som moraliskt förtappade, en syn som Jimmie Åkesson i sitt tal på lördagen fördömde i skarpa ordalag: ”Det vittnar om ett djupt klassförakt”.

S: jorden är platt

Men ändå håller Socialdemokratin fast vid att blunda för migrationens följder och håller panikartat fast vid gamla synsätt, från tiden före invandringen var något problem.

Det är som att Socialdemokraterna ihärdigt hävdar att jorden är platt.

Omgivningen skakar på huvudet.

Och i den meningen har Suhonen rätt i att Löfvens intervju blev slutet för Sverige som vänsterland. Socialdemokraterna har blivit så off att de inte kan leda landet.

Nu kommer det att gälla vem och hur landet ska styras framgent.