Statsminister Stefan Löfven (S) borde lämna över ledarskapet till de som verkligen tror att de kan förändra. Vi står redo! Det sa Jimmie Åkesson i sitt tal till Landsdagarna i Örebro på lördagen.

I talet riktade Jimmie Åkesson stenhård kritik mot Socialdemokraterna. ”Marken gungar under Stefan Löfven”, sa han och vände sig mot Löfvens uttalanden om orsakerna till gängvåldet i en SVT-intervju förra söndagen:

Socialdemokraternas klassförakt

– Att människor per automatik skulle bli grovt kriminella bara för att de är fattiga och arbetslösa, är en absurd ingång som inte bara vittnar om en oförmåga att ta till sig enkla samband. 

– Vad värre är, det vittnar om ett djupt klassförakt.  

– Låt mig tala om för dig, Stefan Löfven detta land till stora delar byggdes av människor som slogs varje dag för mat på bordet och tak över huvudet.

– De må ha varit fattiga, men de drevs av att göra det moraliskt rätta. De drevs av principer. 

– De gick inte ut och sprängde huset på andra sidan gatan. 

– De såg inte sin framtida försörjning i knarkbranschen. 

– De kunde nämligen skilja mellan rätt och fel och var fullt upptagna med att bygga en framtid för sig själva och sina familjer. 

– Och det ställdes krav. Det ställdes krav på lojalitet, på pliktkänsla och på att du utifrån dina förutsättningar skulle bidra med det du kunde. Bidra med det du förmådde. Gör din plikt, kräv din rätt, påpekade Åkesson. 

Välkomnar Moderaternas ursäkt

Åkesson välkomnade den ursäkt som moderatledaren levererat i inlägg på Facebook: ”I den mån mitt parti har bidragit till att smäda och frysa ut de röster som ville och vågade lyfta problemen, så förtjänar de min och mitt partis förbehållslösa ursäkt”, skriver Ulf Kristersson.

– Det är lite synd att det tog ytterligare flera år av fortsatt haveri innan toppskiktet inom Moderaterna kom fram till den här insikten. Men, visst, bättre sent än aldrig, sa Åkesson

– Det är viktigt att vi ödmjukt välkomnar alla de som nu ändrat sig och anslutit till vår Sverigevänliga position. Ett framtida konservativt block behöver varje insiktsfull kraft för att på allvar utmana vänsterliberalerna om makten.

Makt ja, men Sverige är viktigast

Det är tydligt att Jimmie Åkesson flyttat fram positionerna och anser att Sverigedemokraterna har goda möjligheter att bli en del av en kommande regeringsmajoritet.

Optimismen är stor i partiet, inte minst efter den senaste månadens opinionsmätningar, där man är lika stora som eller större än S.

Åkesson betonade hur viktigt det är att nu inte slå sig till ro utan att arbeta hårt för att förbereda ett sådant maktskifte. Men samtidigt förmanade han: ”Vårt mål är inte och har aldrig varit makten i sig. Vårt mål är att göra Sverige till ett bättre land.”

*

Hela talet finns att läsa här.