Benjamin Farah Ali, 29, lämnade Göteborg för att kriga med terrornätverket Islamiska staten. Han tillhörde en ökänd IS-brigad. Nu vill han till Sverige och äta på McDonalds.

Benjamin Farah Ali tillhörde den hårda kärnan och fortsatte kampen för IS och kalifatet ända fram till slutstriden i Syrien i våras. 

– Jag ville dö som martyr, säger han i en tv-intervju från ett kurdkontrollerat fängelse, rapporterar Expressen idag.

Nu vädjar han om att få åka hem till Sverige igen för att äta på McDonalds.

Det började 2013 

Han rekryterades av en vän som hade åkt ner för att strida i Syrien och sedan återvänt till Göteborg. 

– Det var 2013, det var sommar. Han tog kontakt med mig. Han hade köpt en Ipod åt mig, en liten Ipod som ser ut som en Mp3-spelare. Den innehöll många lektioner av en person som heter Anwar al-Awlaki, berättar han.

Anwar al-Awlaki beskrivs som en ledande engelskspråkig terrorpropagandist som vid samma tid fick en ikonstatus bland unga IS-sympatisörer med intresse att åka ner till kriget i Syrien. 

Denne al-Awlaki anses ha inspirerat IS-sympatisören Omar Mateen att attackera en gayklubb i Orlando, Florida, i juni 2016. Terrorattacken dödade 49 personer och är det blodigaste terrordådet i USA sedan attacken mot World Trade Center 2001. 

Krigade för ökänd IS-brigad

Den i Göteborg uppväxte Benjamin Farah Ali berättar lockades av al-Awlakis propaganda och talade om för sin vän att han var villig att delta i kampen. Detta trots att han hade fått jobb i Göteborg.

– Efter det sa jag till den där brodern att jag ville åka till Syrien. Jag sa att jag ville dö som martyr.

Han anslöt han sig till den engelskspråkiga Anwar al-Awlaki-brigaden där flera från Sverige ingick. Brigaden var särskilt hänsynslös och USA hade som mål att utplåna den. I striderna för kalifatets dåvarande huvudstad Raqqa skadades Farah Ali, vilket framgår av bilderna på honom i tv-intervjun.

I intervjun medger han inga övergrepp, men han förnekar inte att han ingick i den fruktade Anwar al-Awlaki-brigaden.  

Kom till Sverige som sjuåring

Benjamin Farah Ali kom till Sverige som sjuåring, utan några föräldrar eller nära släktingar. Han är enligt Migrationsverkets noteringar född i Mogadishu, Somalia.

Han fick en 2,5-rumslägenhet med kök på Galileos gata i Bergsjön. Arbetsförmedlingens betalade hans utbildning för att ta busskörkort, vilket blir biljetten in till flera arbetsgivare. Men han tog aldrig chansen att leva ett fredligt liv i Sverige trots allt välfärdsstaten givit honom. I stället anslöt han sig till mördarsekten, summerar tidningen.

*

Expressen har fått det bandade materialet från ReProduction, ett kurdiskt medieteam som på plats i det kurdiskkontrollerade fängelset i Syrien gjort intervjuerna med de tillfångatagna IS-krigarna.

*

Se också Samtidens artikel IS-krigare från Sverige: Så halshögg vi fångarna om IS-krigaren Khaled Shahadeh, också intervjuad i Syrien.