I en unik tv-intervju berättar Khaled Shahadeh, 29, som åkte från Göteborg till Syrien, om striderna och krigsförbrytelserna han varit med om under sina år i terrorsekten Islamiska staten.

Han berättar att han nu vill ha svenska statens hjälp att komma tillbaka till Sverige igen – även om han fortfarande drömmer om ett islamistiskt kalifat.

Flera IS-terrorister från Sverige har intervjuats under sin fångenskapen hos de kurdiska styrkorna. Alla har nekat till att ha deltagit i terrorsektens övergrepp. De har hävdat att de varit chaufförer, ambulansförare eller hemmafruar som inte vetat mycket om IS vidriga övergrepp trots att de ofta filmats och spritts över världen.

Khaled Shahadeh är nu den förste som öppet erkänner att han stridit för IS och att han varit på plats vid övergrepp som de utfört.

– Innan jag skadades var jag krigare i Islamiska staten, säger han i den filmade intervjun inne i det kurdiskkontrollerade fängelset.

Han har tidigare medverkat i rekryteringsfilmer som skulle få fler unga att lämna Sverige för Syrien och försvarade övergrepp och brutala avrättningar.

Höll i håret medan huvudet höggs loss

När han tillsammans med fyra vänner hösten 2012 tog sig över gränsen i bil, från Turkiet in i Syrien, ingick de i den första stora vågen av unga män som åkte ner för att strida med islamistiska grupper i krigets Syrien.

– Vi var de första européerna på plats. De flesta av mina vänner reste med mig hit och de dog här, säger Khaled Shahadeh. 

Han stred under flera islamistgruppers flagg för att slutligen hamna i IS. Han ingick i terrorsektens hårda kärna som stannade kvar fram till slutstriden om samhället Baghouz i början av 2019.

– Det värsta jag har sett kanske var krigsfångarna som fördes bort från Sheikh Suleiman, säger han.

– Några avrättades, andra fick sina huvuden avhuggna.

– De drog honom i håret och högg honom tills huvudet lossnade, säger han och visar med ena handen de upprepade huggen med yxan och med den andra handen hur de greppade om soldatens hår.

– De drog honom i håret och högg tills huvudet lossnade.

Tror på kalifatet under sharia – och vill åter till Sverige

I den bandade intervjun säger Khaled Shahadeh att han inte förlorat tron på kalifatet, en gammal islamistisk tanke om en stat styrd av islam och sharia.

– Jag ska inte ljuga för dig. Fortfarande vill vi ha ett kalifat. Vi vill ha en Islamisk stat.

Trots det vill han nu återvända till Sverige.

– Om Sverige vill hjälpa oss, låt dem hjälpa oss. Vi är tacksamma om Sverige hjälper oss ut härifrån, vädjar terroristen.

Kurdisk produktion

Expressen har fått det bandade materialet från ReProduction, ett kurdiskt medieteam som på plats i det kurdiskkontrollerade fängelset i Syrien gjort intervjuerna med de tillfångatagna IS-krigarna.

Av de som åkt från Sverige till IS-tjänst är många döda, andra har återvänt till Sverige. Några få av dem har dömts för terrorbrott. Övriga är på fri fot.