Det är för djävligt att behöva läsa polischefer som inte vill gripa och straffa kriminella. Varför söker de inte annat jobb?

Flera ”polischefer” argumenterar för att polisen inte ska behöva göra sitt jobb. Det är så jobbigt att behöva handskas med våldsamma typer. Låt dem skjuta och slå ihjäl folk, så att vi kan dricka kaffe på stationen.

I en kartläggning som Göteborgs-Posten gjort framgår att många polisområdeschefer inte tror på bestraffning. ”Mig veterligen har inte högre straff skapat färre brott”, menar en polischef.

Ja, men gör ert förebyggande arbete då!

Dessa poliser talar vitt och brett om förebyggande arbete, och att ”Det förebyggande arbetet är främst kommunens ansvar”, säger en polischef.

Men som Samtiden tidigare påpekat finns det inget förebyggande arbete som är mer effektivt än att polisen lagför ungdomar som begår sina första brott, som snatteri, stölder och rån av tioåringar. Men dessa brott struntar polisen fullkomligt i. Butiksägare är uppgivna över att alla snattare de håller fast, slipper undan eftersom polisen inte ens behagar komma och ta anmälan.

Det finns naturligtvis ingenting som stimulerar och underblåser kriminaliteten i Sverige så mycket som att gärningsmän ser att man kommer undan hur enkelt som helst. Även när man åker fast, kommer man undan eftersom polisen inte orkar ta upp anmälan!

Polischefer som givit upp

De polischefer som givit upp inför offentligheten i Göteborgs-Posten är en skam, inte bara för poliskåren utan för Sverige som rättsstat.

Hur ska Sverige kunna upprätthålla en rättsstat om polisen har givit upp och inte vill gripa brottslingar?

Det går naturligtvis inte. Sverige störtar ner i anarki. Då måste vi som medborgare planera för att skydda oss själva. Medborgargarden måste upprättas om polisen inte orkar bry sig om brottsbekämpning.

Hårdare straff fungerar om polisen gör sitt jobb

Men om högre straff inte hjälper? Idag är det så att det inte hjälper, eftersom så få kriminella utreds, grips och lagförs. Men om polisen börjar göra det jobb de är satta att göra i en rättsstat, då skulle fler hamna bakom galler. Och där kan buset i vilket fall inte misshandla, råna och våldta vanliga, hederliga medborgare.

Hårdare straff blir bara meningslösa om polisen inte gör sitt jobb.

Ytterst är det naturligtvis en fråga om politiskt ledarskap. Sverige måste få en regering som gör klart för poliskåren att deras jobb är att gripa misstänkta och göra sitt jobb. Och dessutom backar upp polisen med nya resurser och mer befogenheter som visar hur angeläget regeringen och svenska folket anser att deras arbete är.

Dessutom måste polischefer som inte tror på rättskipning omedelbart sparkas. Chefer som inte tror på sitt jobb är förödande för moralen inom alla verksamheter, allra mest inom en utsatt verksamhet som polisarbetet.