Antalet personrån ökar kraftigt, inte minst mot dem som är under 18 år. Det visar ny statistik. Rånen är oftare förknippade med våld och förnedring.

Rånen har accelererat de senaste åren och ökat med 25 procent, om man jämför perioderna januari-september. Och tittar man på fallen där den brottsutsatte är under 18 år har de mer än fördubblats sedan 2015.

Källa: TV4 / BRÅ

– Det är något som hänt de senaste åren, säger polischef Erik Nord i Göteborg till TV4 Nyheterna.

Till och med september i år rånades 1 798 barn och ungdomar, jämfört med 711 under samma tid 2015, enligt Brottsförebyggande rådets preliminära statistik som TV4 Nyheterna tagit del av.

Många rån har också, som Samtiden rapporterat (här, här), inslag av förnedring och sadism. Gärningsmännen skär de rånade i ansiktet eller tvingar ner dem på knä för att kyssa rånarnas skor.

– Det är mycket, mycket olyckligt för det är väldigt integritetskränkande brott och folk som blir utsatta för det här blir rädda för lång tid framöver, säger Nord.

Polisen står handfallen inför utvecklingen. Svenska medborgare saknar skydd. Rättsstaten finns inte när den behövs. Däremot kan polisen sitta inne på kontor och skriva 500-sidiga förundersökningar när kändisar som Asap-Rocky är inblandade i bråk.