Ständigt dyker de upp. Mediernas fördomar om vad Sverigedemokraterna är för sorts rörelse. Nu senast i en insinuant kulturartikel i Expressen om Mattias Karlssons flickvän.

Enligt tidningens kulturchef Karin Olsson borde Mattias Karlsson ”fundera över den draksådd som han själv har varit med och planterat”. Hon påstår att partiet ”mobilisera sina radikala gräsrötter, fradgande av okvädningsord mot män från Nordafrika och Mellanöstern, bögar och flator, slöjbärande kvinnor och liberala publicister”.

Det är ”ironi” att Karlssons flickvän utsätts för hat, för han är ”en person som framgångsrikt ägnat sitt liv åt att normalisera och bredda ett parti med högerextremt ursprung”.

Allt är Sverigedemokraternas fel

Så här uttrycker sig bara en person som drivs av djupa fördomar om den hon kommenterar. Karin Olsson förstår inte. Därmed är hon en snabb bekräftelse av det som Johan Hakelius i samma tidning beskriver som De-kan-väl-äta-kakor-istället-liberalismen.

”Grundtesen är att det enda egentliga problemet med Sverigedemokraterna är just Sverigedemokraterna. Försvann partiet vore allt bra igen. Det är inte så att Sverige dras med spänningar, problem och klyftor som givit upphov till Sverigedemokraternas framgångar. Det är Sverigedemokraterna som, genom sina framgångar, skapar spänningar, problem och klyftor som ’sliter sönder’ Sverige”.

Karin Olsson menar att Mattias Karlsson är ansvarig för polariseringen och vägrar se den samhällsutveckling som resulterat i ökade motsättningar.

Hon lägger skulden för det liberala misslyckandet på Karlsson – och tycker det är ironi att hans flickvän utsätts för hat.

Kan det moraliska förfallet blir värre?

Fördomsfulla liberaler

Därmed har Johan Hakelius också fel, när han skriver om hur liberaler ser på samhällsproblemen: De enda förklaringar som till sist finns kvar för liberaler är resonemang om ”faktaresistens”, ”falska nyheter”, ”alternativa fakta”, ryska påverkansoperationer, förnekelse, filterbubblor…

Det finns ytterligare ett sätt för liberaler att förtränga verkligheten: vältra sig i fördomar.

*

Mattias Karlsson har kommenterat Karin Olssons angrepp i Facebook: