Ett nytt uttryck har myntats. Det är Johan Hakelius som analyserar liberalernas oförmåga att förstå den växande folkopinionen som är kritisk till den politik som etablissemangen står för.

Liberaler, med DN som ledande representant, förstår inte varför Sverigedemokraterna växer och nu kan vara på väg att bli landets största parti.

Liberaler lägger ”ned enorm energi på att förklara att alla skäl egentligen saknas. Det finns ingen ökad misstro i samhället. Det finns inga ’no-go-zoner’ i förorten. Det finns ingen elit. Det har egentligen inte hänt någonting i Sverige”, skriver Hakelius i sin Expressen-krönika i dagens tidning.

”Det enda som till sist finns kvar är resonemang om ’faktaresistens’, ’falska nyheter’, ’alternativa fakta’, ryska påverkansoperationer, förnekelse, filterbubblor och allt annat av det slaget.”

Hakelius menar att de helt enkelt inte kan förstå vad som sker. ”De kan inte bemöta missnöjet, för de begriper det inte. De kan bara slå fast att missnöjet inte borde finnas.”

Därmed landar de i samma hållning som franske drottningen Marie Antoinette hade när hon som svar på svälten som ledde till franska revolutionen anklagas för att ha sagt, ”Låt dem äta kakor”.

Samma bristande insikt råder bland dagens svenska liberaler. Hakelius skriver: ”De-kan-väl-äta-kakor-istället-liberalismen, kan man kalla den här skolan.”