Polisen ska visa underdånighet. Efter ”tafsa inte”-armband, ”Sluta skjut”-projekt, jippo med hoppborgar ska nu polisen ta nästa steg, be kriminella om ursäkt.

För att minska våldtäkterna vid festivaler trumpetade polisledningen under Dan Eliasson ut det nya vapnet: dela ut ”tafsa inte”-armband på festivaler 2016.

Kriminella skrattar åt ”skjut inte”-initiativ

Sedan fortsatte det med att Malmöpolisen, kommunen och frivården förra året startade ”skjut inte”-projektet.

– Vi vill sprida ringar på vattnet bland kriminella på alla nivåer. Alla har anslutning till olika nätverk och kan sprida budskapet: sluta skjut, samhället ser er, sa man då från ansvarigt håll.

Projektet har inte direkt varit framgångsrikt. Skjutningarna har fortsatt. Och som Samtiden då kunde rapportera skrattade kriminella åt polisens agerande.

– De säger ”sluta skjut” till personer som aldrig hållit i ett vapen, sa en person i gängmiljö.

Polisen bjuder på hoppborg – bemöts med stenkastning

Förra sommaren försökte polisen skapa god stämning genom att bjuda på hoppborg i Brandkärr, ett utsatt bostadsområde i Nyköping. De fientliga attityderna fanns trots polisens ansträngningar kvar bland de boende efter polisens jippo. Stenkastning, bilbränder och upplopp har skett i år i Brandkärr, vilket flera medier rapporterat om (här, här, här).

Nu ska polisen också be om ursäkt

Strategin där man tror att våldet ska minska om polisen visar sig underdånig fortsätter, trots att strategin i flera år visat sig vara verkningslös. Eller kanske i själva verket kan trigga mer våld och kriminalitet då våldsbenägna inte längre känner sig hotade utan tolkar det som att nu är det fritt fram.

I Malmö startar man en metod som börjar med att polisen ber kriminella om ursäkt.

– Att stoppa kriminaliteten i miljöer där människor är argare på polisen än på förövarna är en omöjlighet, säger mannen bakom metoden, den amerikanske kriminologiprofessorn David Kennedy. Hans metod, Group Violence Intervention, GVI, går ut på att personer i utsatta områden ska få ett ökat förtroende för rättsväsendet. 

Men för att nå dit måste förtroendet för polisen öka och det kan inledas med att polisen först måste be kriminella om ursäkt. 

– Att stoppa kriminalitet i miljöer där människor är argare på polisen än på förövarna är en omöjlighet. Vi måste vara ärliga med vår historia och ta tag i de problem vi skapat, säger han till Svenska Dagbladet.

Metoden innebär mjuk inledning, för att sedan nå fram med ett hårdare budskap: Nästa gång någon skjuter kommer hela nätverket att sättas under lupp. Vilket betyder ständiga kontroller och hårda straff vid minsta lilla brott. Alternativet? Lämna det kriminella gänget och få hjälp.

Polischefen Dan Camero i Newburgh, norr om New York, är dock kritisk.

– Jag kan inte se varför vi ska be om ursäkt för något som varken har med oss eller vårt samhälle att göra. För polisen gäller det att gå framåt. 

Någon försoningsprocess är det inte tal om. Poliserna i Newburgh förklarar för SvD att det mer handlar om arbetssätt.

– Nu förklarar vi för invånarna att vi riktar in oss på dem som faktiskt står för våldet. Det har gjort att vi möter en helt annan acceptans, säger en kommissarie som ser GVI mer som ett erkännande av att ett tidigare polisarbete ändrats än en ursäkt.

Frågan är om svensk polis missförstår vad amerikanska metoder handlar om.