SKJUTNINGARNA. Skjutningar och det grova våldet håller Malmö i ett fast grepp. Malmöpolisen lanserar därför ett #sluta skjutprojekt, som väcker löje och jämförs med ”tafsa inte”-armband av kritiker. Källor säger även att kriminella skrattar åt polissatsningen. 

Förebilden för ”Sluta skjut” är ett projekt i USA där polisen är tuff mot brottslingar och bjuder in inflytelserika nyckelpersoner ur de kriminella gängen. Dessa personer sätts under press av brottsoffer som farit illa i så kallade ”call-ins”, samt erbjuds en väg ut ur kriminaliteten. De upplyses även om att de får ett helvete av polisen om de inte ställer upp på villkoren och slutar skjuta.

Malmöpolisen, kommunen och frivården berättade på en presskonferens om det första mötet med kriminella i torsdags. Deltagarna ska vara tiotalet dömda kriminella från Malmös undre värld och med på listan över 200 tyngsta kriminella i stan. Intresset ska ha varit stort för att hoppa av och de flesta ska ha varit intresserade av fortsatta samtal med socialtjänsten, enligt polisen.

Men en annan bild ges i Expressen, som uppger att källor i den undre världen i Malmö säger att flera av de kriminella som polisen samlat i själva verket bara är småbrottslingar.

– Det här var inga ledargestalter som folk lyssnar på, säger en av dem.

Inget att säga till om
Alla mötesdeltagare ska heller inte ha varit gängkriminella, några har exempelvis aldrig varit misstänkta för vapenbrott.

– De vill väl att man ska sprida ordet men det handlade om nio personer varav de flesta inte har något att säga till om på gatan. Vadå Malmös tyngsta? De säger ”sluta skjut” till personer som aldrig hållit i ett vapen, säger en person.

Enligt källor hade alla nio dessutom tvingats dit av Frivården. En tionde person ska ha struntat i att komma.

Avfärdar kritiken
Polisen avfärdar kritiken som del i ett informationskrig och menar att många gängkriminella är oroliga och provocerade av den nya satsningen. Stefan Sintéus säger att man medvetet valt att inte bara bjuda in personer inblandade i grov brottslighet.

– Vi vill sprida ringar på vattnet bland kriminella på alla nivåer. Alla har anslutning till olika nätverk och kan sprida budskapet: sluta skjut, samhället ser er, säger han.

Det fanns även personal från en fritidsgård på plats.

– Vi pratade sanktioner och alla fick ett erbjudande att fortsätta diskussionen med socialtjänsten, säger polismästare Stefan Sintéus, som  är övertygad om metodens effektivitet.

– Någon sorts effekt kommer det säkert att ha. Killarna som var kallade var över förväntan, de var nyfikna, de är också trötta på våldet, de är trötta på att titta över axeln, säger hon till SR.

Förebild USA
Polisen tror att USA-modellen kan bli framgångsrik även i Malmö. Frågan är vilka hårda ultimatumen som sätts in om brottslingarna inte slutar? Vilka gängmedlemmar och grova våldsbrottslingar är i dagsläget rädda för tuffa tag från polisen, underbemannad och försvagad och när brottslingar ofta släpps istället för att häktas?

Att det dessutom är en tuffare och grövre kriminalitet, i stort importerad från Mellanöstern och andra våldsamma länder, med en helt annan syn på polis och auktoriteter, utan lojalitet till Sverige och med ett våldskapital svensk polis inte är vana vid –  den aspekten verkar frånvarande när man flyttar över modellen.

Hånas på Twitter
På sociala medier möter satsningen kritik:

”Malmöpolisen senaste vapen mot kriminella! Polisen ska säga till på skarpen SLUTA SKJUT! Man vet inte om ska skratta eller gråta?”

””sluuta skjut!” och ”tafsa inte” är exempel på vad polisen INTE ska göra, sociala myndigheter kan göra det men INTE polisen, ni tappar bara respekt. Normalbegåvade svenskar och alla kriminella skrattar åt er.”

”Vår 3e största stad har fler dödsskjutningar än alla nordiska huvudstäder tillsammans. Din kampanj är ett stort hån. Din naivitet är vad som skapat det. Din sort skulle hållas borta från viktiga samhällsbeslut. Din dumhet är varför vi är körda.”