När Ann Linde i eftermiddag (förmodligen) blir utrikesminister är hon internationellt mest känd för det svenska regeringsbesöket i Teheran 2017, då hon och övriga svenska kvinnor bar slöja. Något som kritiserades hårt både i Sverige och internationellt i sociala medier.

Ann Linde i BBC.

De svenska kvinnornas underdånighet sågs som ett bakslag för kvinnokampen i Iran och i den muslimska världen. Kvinnor kämpar för att inte ses som andra klassens medborgare, för vilket slöjan är en synlig symbol. Nyligen dömdes kvinnor till långa fängelsestraff för att ha vägrat bära slöja, vilket Samtiden har rapporterat.

BBC skrev att S-regeringen försvarade beteendet, Sweden defends officials wearing headscarves in Iran. Artikeln illustrerades med en bild på Ann Linde från statskontrollerade nyhetsbyrån IRNA.

Kvinnor i Stefan Löfvens svenska delegationen i Iran.

Nyhetsbyrån CBN sände reportage om att den svenska feministiska regeringen hycklar och att jämställdhet är en sak för svenska kvinnor och något annat för kvinnliga migranter.

Ann Linde och andra kvinnor paraderar framför Irans president.

Andra bilder som spreds över världen och diskuterades var de i högerspalten. De dyker upp nu igen. Här återges några av kommentarerna.

Ann Linde (till vänster).

”Vi måste fråga oss själva: Hur fick vi detta fenomen i demokratiska länder som Sverige, som säger sig stå upp för mänskliga rättigheter? Vad ska de svara iranska flyktingar och de förtryckta folket i Iran?”

”Hur en demokrati blidkar en teokrati: Sverige/Iran.”