Tre kvinnorättsaktivister har dömts till sammanlagt 55 år och sex månaders fängelse i Iran. I sociala medier efterlyses stöd från feminister i väst, ett stöd som tycks utebli.

Var och en straffas med fem års fängelse för ”samarbete och samverkan mot den nationell säkerheten”, ett år för ”spridning av propaganda mot staten” och 10 år för ”uppmuntring och förberedelser till korruption och prostitution.”

23-åriga Yasaman Aryani arresterades i sitt hem i april 2019 av underrättelseagenter i Teheran för andra gången, rapporterar Iran Human Rights Organisation. Hon hade lagt upp videor på internet där hon går runt i huvudstaden Teheran och trotsade slöjtvånget. Filmerna har fått stor spridning.

Yasaman Aryanis mamma, Monireh Arabshahi, arresterades dagen efter när hon åkte till fängelset Vozara i Teheran för att ta reda på var sin dotters öde. 

Yasaman Aryani hölls isolerad i Vozara-fängelse i nio dagar under förhör, psykiska påtryckningar och misshandel för att tvinga henne att erkänna.

En tredje kvinnoaktivist, Mojgan Keshavarz, dömdes till ytterligare sju och ett halvt års fängelse för ”förolämpning av helgonen”. Hon hade gjort reklam på internet för sin frisersalong med en kvinna utan slöja, rapporterar National Council of Resistance of Iran’s Women’s Committee.

Amnesty protesterar

Amnesty International skriver i ett uttalande att de tre kvinnorättsaktivisterna var arresterade därför att överlämnar blommor till andra kvinnor i en tunnelbanevagn på Internationella kvinnodagen, inte hade slöja på sig och filmade sin aktivitet.

”Att göra brottslingar av kvinnor och flickor som vägrar bära hijab är en extrem form av diskriminering”, skriver Amnesty.

Förtrycket mot kvinnor har ökat under de senaste månaderna, rapporterar Förenade föreningar för ett fritt Iran. Kvinnor i Iran som protesterar mot regimens obligatoriska klädkod genom att ta av sig slöjan på offentliga platser riskerar mellan ett och tio års fängelse.

Svenska feminister är tysta

I sociala medier frågas varför inte svenska feminister uttalar sitt stöd för de fängslade kvinnoaktivisterna i Iran.