Flera riksdagspartier ansluter sig nu till Sverigedemokraternas förslag om att Sverige ska hyra fängelseplatser utomlands för att lösa platsbristen på anstalterna.

Det råder brist på fängelseplatser eftersom våldet och brottsligheten ökar och fler döms till fängelse. Inför valet förra året lyfte Sverigedemokraterna fram sitt förslag om att man ska hyra fängelseplatser utomlands, företrädesvis i länder med lägre kostnader än i Sverige, vilket Samtiden rapporterat.

Nu ställer fler partier upp på den lösningen, rapporterar TV4.

Det är Liberalerna som i sina förhandlingar med regeringen tagit upp den här frågan med justitiedepartementet.

Också Kristdemokraterna vill att Sverige ska pröva möjligheten.

– Vi är positiva till att vända på alla stenar som finns. Sedan tror inte jag att det här är den enskilda lösning som löser hela problemet med platsbristen. Vi ser ju att det saknas 1 000 platser på anstalter och i häkten. Här har inte regeringen en tillräckligt bra plan, säger Andreas Carlson (KD), rättspolitisk talesperson.

Sverigedemokraterna är nöjda med att andra partier nu ansluter sig till partiets förslag.

– Det är positivt att fler partier lyssnar på Sverigedemokraterna och tar till sig de förslag som vi lägger fram, säger riksdagsman Adam Marttinen (SD), rättspolitisk talesperson, till Sveriges Radio.