Kommunala aktörer har efter debatt återinsatt nationaldagsfirande i programmet, men då som ”mångkulturellt” och tillsammans med ramadan.

Samtiden var först med att rapportera om att det kommunala bostadsbolaget och kulturhuset i utanförskapsområdet Söderhöjden i Järfälla, som först annonserade mångkulturellt nationaldagsfirande tillsammans med Eid/ramadan.

Detta väckte protester så att nationaldagsfirandet ströks så att bara ramadan blev kvar.

Efter uppmärksamhet i bland annat Samtiden har det mångkulturella nationaldagsfirandet återinsatts. Nuvarande lydelse i programmet är: ”Kom och fira Eid och nationaldagen hos oss på Huset på höjden!”

Skärmdump tagen den 3 juni, kl 11.05.

Välkomnar debatt

Samtiden har talat med verksamhetsledaren Erika Magnusson för Huset på höjden om hur hon uppfattar situationen.

– Jag välkomnar en debatt kring det, säger Magnusson.

Hon anser att den mångkulturella ramadan-nationaldagen som arrangeras gemensamt av kommunala samarbetsparten Café Ryatis, det kommunala bostadsbolaget Järfälla hus AB och det kommunala kulturhuset inte var tänkt att konkurrera med det större nationaldagsfirandet på Görveln.

– Det är viktigt med en inkluderande familjefest, det finns många högtider som är etablerade med religiösa inslag, till exempel jul och lucia, säger Magnusson.

Religiöst neutral plats

I det avtal som kulturhuset Huset på höjden tecknat med Järfälla kommun står det i § 4: ”Huset är en politisk och religiöst neutral plats. Politiska partier och föreningar får dock hyra rum för sluten verksamhet, givet att verksamhetens syfte går i linje med Husets demokratiska värderingar.”

På frågan om drop-in firande av ramadan i lokalen stämmer överens med avtalet svarar Magnusson,

– Det är en viktig debatt att ha och vi välkomnar den.

Wilhelm Eriksson (SD): Följ reglerna

Kommunfullmäktigeledamoten och vice ordförande i Sverigedemokraterna i Järfälla, Wilhelm Eriksson, reagerar på detta resonemang.

– Varför behövs en debatt? Det står svart på vitt att huset är en religiöst neutral plats och kommunala samarbetspartners har tillsammans med Järfälla hus och Huset på höjden valt att ha ett drop in ramadanfirande på nationaldagen. Järfälla behöver allvarligt se över de regler som finns så att de också följs, säger Wilhelm Eriksson.

*

Se mer: Kommun firar eid men stoppar nationaldagsfirande