Ett kommunalt bostadsbolag och kommunalt kulturhus tänkte inkludera ramadans eid i nationaldagsfirandet 6 juni. Efter protester ska bara eid firas, medan nationaldagsfirandet ställs in.

Det är i Järfälla kommun man helt enkelt ersätter nationaldagen med ramadan i bostadsområdet Söderhöjden, efter kritik från de boende.

Ovälkommet integrationsförsök.

Först utannonserades ett event 6 juni som i multikulturell anda skulle fira både svenska nationaldagen och ramadans sista dag, eid. Detta även om eid i år ska firas den 4 juni.

Men det visade sig inte vara en välkommen idé bland boende i området, även om den svenska flaggan var på halv stång.

Protesterna lät inte vänta på sig.

De kommunala aktörerna har då givit upp integrationsförsöket, för att istället stryka det svenska nationaldagsfirandet och endast fira ramadan.

Firandet den 6 juni ska fortfarande ske i samarbete med det kommunala bostadsbolaget och kommunens kulturhus, ”huset på höjden”.

När mångkultur avvisades, valdes islam och det svenska ströks.

– Detta är en ren provokation mot alla oss som älskar Sverige. Kommunen har länge förringa nationaldagen genom att bland annat förbjudit nationalsången på skolavslutningar och klumpa in ”mångkulturella” inslag i de officiella firanden, säger kommunfullmäktigeledamöterna Wilhelm Eriksson, vice ordförande i SD Järfälla, och Daniel Cedergren (SD), ledamot i kulturnämnden.

– Vill Järfälla slå ett slag mot utanförskap och år av misslyckad integrationspolitik så byt ut halalkorven mot svenska köttbullar och sill. Låt barnen sjunga Idas sommarvisa, vifta med blågula flaggor och låt de vuxna stämma upp i nationalsången på den svenska flaggans dag, nationaldagen.

UPPDATERING 1 juni

Artikeln handlar om det planerade nationaldagsfiranden på Söderhöjden i Järfälla, vilket framgår i första stycket. Att Järfälla har ett andra planerat firande på Görveln förändrar inte det som är nyheten: att nationaldagsfirande med kommunala aktörer ställs in till förmån för Eid/ramadan i utanförskapsområdet Söderhöjden.

*

Se mer: Nationaldagsfirandet åter i programmet som mångkulturell familjefest (3 juni)