Har också gammelmedia börjat få nog? I alla fall tar kolumnist i Aftonbladet bladet från munnen och kritiserar hysterin kring Greta Thunberg.

Det är kolumnisten Ann Charlott Altstadt som skriver i Aftonbladet om det förbjudna: Greta är inte en ny Jesus.

Annan krönikör har tidigare i Aftonbladet försiktigt sagt att uppståndelsen kring Greta Tunberg har blivit symbol för ”medelklassens ångest inför det egna hyckleriet”. Nu går Altstadt längre: ”Gretahajpen är helt uppåt väggarna skogstokigt galen”. 

I medierna har krönt 16-åringen till ”frälsare” då hon lidande har tagit på sig våra klimatsynder. Svenska kyrkans församling i Limhamn har rakt upp och ner utnämnde henne till ”Jesu ställföreträdare på jorden”. Och i Kyrkans Tidning skriver en diakon och ledamot i Socialdemokrater för tro och solidaritet, på fullt allvar att Greta är ”en profet med uppdrag från självaste Gud”.  

Altstadt vänder sig emot hysterin: mitt ärende är inte att mobba barn, men ”alla komponenter av klimatkonsensus måste genomlysas förutsättningslöst och offentligt, med vetenskapliga argument, inte känslor”. 

Det är kloka ord.

Men sedan hävdar hon att experter ”efterfrågar realism, i stället för aktivism” i form av tidtabellspanik, domedagspessimism eller önsketänkande om vad politiken kan göra.

Är det verkligen så?

Vi hör ju ofta professorer av olika slag underblåsa skräckscenarier och domedagstänkande i syfte att skapa starka känslor.

Vetenskapen sviker sin egen disciplin när de göder känslosvall om att orakel sitter inne med lösningen på samhällsproblem.

*

Se mer: Gör läxorna först