Nu 16-åriga Greta Thunberg började ”skolstrejka” för klimatet och idag genomför klimataktivister i ett 80-tal länder en global skolstrejk. Greta uppmärksammas av kändisar och politiker runt om i världen.

Att ungdomar engagerar sig i samhällsfrågor är inte fel. Själv blev jag politiskt engagerad som 16-åring – och är det fortfarande 40 år senare.

Men det finns en del invändningar att göra mot hysterin kring Greta, som jag också berörde i medverkan hos SVT Morgonstudio nu på morgonen (se SVTplay, 35 min in i bandet).

Detta med ”skolstrejk” är ett sattyg. Frånvaro från undervisning drabbar bara eleven själv. Och utbildning är något av det viktigaste en ung människa har att skaffa sig. Greta och hennes kompisar borde inte skolka, och de borde göra läxorna innan de deltar i samhällsdebatten.

Frågan är också vilken nytta den här typen av mediala manifestationer ger. Jag misstänker att de politiker som avsätter tid för att träffa Greta, typ franske presidenten Emmanuel Macron, inte gör mer för klimatet än de politiker som, utanför kamerorna, sätter sig in i de komplicerade aspekter som finns kring klimatet, både naturvetenskapligt, juridiskt, ekonomiskt och diplomatiskt.

Risken är stor att mediespektaklet snarare gör det lättare för beslutsfattare att inte göra något konkret, eftersom de när folk undrar kan hänvisa till att de lyssnat på Greta.

En del hävdar att man inte får kritisera Greta eftersom hon bara är barnet, men det är ju just därför att hon frivilligt ger sig in i den vuxna debatten om miljö och klimat som hon blir uppmärksammad. Då måste ju hon granskas i lika hög grad som alla andra.

Men det finns ju också orättvis kritik mot henne, som det finns om de flesta som ger sig in i hetluften. Greta kan inte rå för att hennes mamma är kändis som vunnit Melodifestivalen.

Däremot kan man undra om inte Greta blir utnyttjad som kändisbarn av andra i vuxenvärlden. Det har avslöjats att Greta inte agerar på egen hand, utan att reklamfolk med kommersiella intressen finns i bakgrunden och har varit avgörande för att ge stor spridning åt Gretas skolstrejk. Om Greta utnyttjas, är det naturligtvis något som kan kritiseras.

Om man summerar ”fenomenet Greta” är mitt intryck att det är ett spektakel som varken gör till eller från, så som de flesta medialt uppmärksammade spektakel. Det är mycket skrammel för lite ull, eller hur det nu är man brukar säga.