Strax före klockan tre den 7 april 2017 körde uzbekisk islamist ned för Drottninggatan i Stockholm med målet att döda så många otrogna som möjligt.

Fem personer miste livet, tio personer skadades svårt och många fler kom undan med blotta förskräckelsen.

Rättsstaten fungerade. Den misstänkte greps samma kväll. I rättegång dömdes terroristen, inom 14 månader, till livstids fängelse och utvisning för terroristbrott, fem mord och allmänfarlig ödeläggelse. Han dömdes även för 119 försök till mord och för framkallande av fara för annan i 24 fall.

Från politiskt och medialt håll har ”kärlek” lyfts fram som svar på den blodiga terrorn.

Men det som är mest påtagligt från politiska ledningen är tafattheten. Länge vägrade såväl Stockholms stad och regeringen att hålla någon minnesceremoni för de dödade. Så sent som i fredags meddelade stadshuset plötsligt att man ska ha kransnedläggning, men lät bli att bjuda in anhöriga till de döda. Förklaringen är stötande: den är ”privat” och därför har de anhöriga inte kontaktats.

Också när det gäller ersättning till de drabbade är svensk politik tafatt och helt off. De 60.000 kr som tilldömts närstående är ett hån jämfört med vad som utfaller i andra länder. Dessutom ska de tvingas söka pengar genom att lämna in läkarintyg på att de mår dåligt.

Så ser politikens ”kärlek” ut i praktiken. Det är bara tomt snack för att komma undan så lätt och snabbt som möjligt.

Politikerna vill glömma. De vill inte påminnas om deras eget ansvar för att man enkelt kunnat förhindra terrordådet. Om gärningsmannen Akilov, som fått avslag på sin asylansökan blivit utvisad i enlighet med lagarna, hade ingen behövt bli lemlästad eller dödad. Hade man tagit ansvar hade Drottninggatan skyddats från lastbilsattacker likande de i Berlin och Nice.

Men istället för att agera och leda landet, lägger man huvudet på sned och pratar om ”kärlek”…

Det är en sorgens dag idag. Fem människor, inklusive 11-årig flicka och två småbarnsföräldrar, miste livet därför att en islamist gav utlopp för sitt hat.

*

Se mer i Samtiden om de drabbade: Ettårsdagen.