Det är väldigt naivt att tro att Vänsterpartiet inte får betydande inflytande över Löfvenregeringen, säger Jimmie Åkesson.

När Jimmie Åkesson håller pressträff i riksdagshuset vid kl 9.30 är det inte officiellt att Vänsterpartiet släpper fram Stefan Löfven som statsminister.

”Det är det mest sannolika”, säger Jimmie Åkesson.

– Det är Jonas Sjöstedt som avgör. Vänsterpartiet kommer att få ett betydande inflytande på regeringens politik. Om det sedan sker direkt, eller om det sker i separata förhandlingar med Socialdemokraterna återstår att se. Det är osannolikt att Jonas Sjöstedt skulle släppa fram en sådan här regering under förutsättning att V inte ska få någon som helst inflytande. Det är klart att de kommer att få ett betydande inflytande, svarar Åkesson på fråga om V kommer att få inflytande på den tilltänkta Löfvenregeringen.

– Sedan kommer det ju inte att heta så utåt, så klart. Men det är ju alldeles uppenbart eftersom de behövs för att regeringen ska tillträda. V har under fyra år förhandlat med Löfven. Det finns etablerade kontakter och former för det. Det är väldigt naivt att tro att det inte kommer att fortsätta, även om det kanske inte sker så att det syns, säger SD-ledaren vidare.

Åkesson får fråga om hur han ser på att V och SD betraktas som ”ytterkantspartier”.

– Om vi ser till den politik vi driver i förhållande till hur det ser ut i övriga Europa, så är det ju vi som är normala och de andra partierna som är ytterkantspartier, svarar Åkesson.

Han hänvisar också till att svenska folket inte heller ser SD som något ytterkantsparti. Det är något som syns hos Sifo som igår publicerade mätning som visar att över halva svenska folket vill att de andra partierna ska samarbeta med Sverigedemokraterna.