I riksdagen vägrar partierna att samtala med Sverigedemokraterna. Men en klar och ökande majoritet av svenska folket vill inte bara se samtal utan samarbete med SD.

En avgörande orsak till svårigheterna att bilda regering är att flera av etablissemangspartierna vägrar samtala med SD, och nu på senare tid även utestänga V.

Denna taktik har inte stöd i svenska folket. 53 procent anser i ny Sifomätning att partierna ska samarbeta med SD i frågor där man tycker lika. Andelen väljare som är emot krymper och utgör nu 39 procent.

– Vi kan konstatera att viljan att samarbeta med SD sakta ökat under en längre tid, säger Toivo Sjörén vid Sifo till SvD. Mätningen utfördes 7-14 januari med 1005 intervjuer.

Denna gång har Sifo ställt samma fråga om Vänsterpartiet. Och folk svarar i ungefär lika stor grad ja till samarbete med V: 56 procent tycker man kan samarbeta med V när man tycker lika.

Partiledningarna i riksdagen som vägrar att samarbeta har således inte stöd i svenska folket för detta agerande, som ibland beskrivs som ”sandlåda”.

Det är också viktigt att notera att Sifo frågar om samarbete, alltså regelrätta förhandlingar där man gör upp. I riksdagen vägrar partiledningarna att överhuvudtaget samtala med SD, alltså träffas och höra sig för vad partiet tycker. Frågan är hur stor andel av folket som anser samtal mellan partierna borde förekomma.