
Trump och Zelenskyj – i turbulent möte
Av Tina von Schinkel
1 mars 2025
Den historiska presskonferensen mellan presidenterna Donald Trump och Volodymyr Zelenskyj i Vita huset fick ett dramatiskt förlopp, där svenska medier främst fokuserade på konfrontationen i slutet. Den som tar sig tid att se hela mötet får dock en annan bild.
Zelenskyjs besök i USA kretsade kring ett potentiellt avtal som skulle låta amerikanska företag utvinna sällsynta mineraler i Ukraina – en affär som skulle gynna båda länderna och säkra fortsatt amerikanskt militärstöd. Det var detta avtal som skapade spänningar redan från början.
Redan från start signalerade Zelenskyjs kroppsspråk hans missnöje med Trumps inställning. Han såg spänd ut under Trumps inledningstal som betonade att en vapenvila måste till – ett budskap som stod i stark kontrast till Zelenskyjs önskan om fortsatt stöd för militära operationer. Men först efter en halvtimme, när en journalist frågade varför han inte bar kostym vid sitt besök i Vita huset, blev han märkbart irriterad. Zelenskyj svarade att kostym skulle han ha på sig först när fred infaller. Kort därefter kunde vi ändå få se en hjärtlig stund dem emellan, där båda presidenterna faktiskt skrattade åt den märkliga frågan.
Stämningen verkade relativt stabil, trots att Zelenskyj tydligt ogillade Trumps betoning av fredsförhandlingar och att dödandet på båda sidor måste upphöra. Allt eftersom fler frågor riktades till Trump, och färre till Zelenskyj, blev den ukrainske presidenten dock alltmer otålig.
Den verkliga vändpunkten kom när Trump klargjorde sin neutrala position i konflikten. Han förklarade att han som medlare varken kunde tala illa om eller favorisera någon part, och kritiserade Zelenskyjs öppna aversion mot Putin med orden: ”Det är inte så man får till ett avtal.”
Detta utlöste Zelenskyjs frustration, vilket snabbt ledde till att även Trump tappade sitt lugn.
Som vid många internationella konflikter handlar det i slutändan om mänsklig psykologi. Det blev extra tydligt vid denna presskonferens. Även om ämnet är krig mellan två länder, kokar det ner till hat, ilska och misstro människor emellan.
Zelenskyj hyser djup misstro mot Putin efter Rysslands agerande mot Ukraina. Putin ser i sin tur hot från NATO och västvärlden. Vad som gör situationen särskilt komplex är två faktorer: Ryssland besitter betydligt mer resurser än Ukraina, samtidigt som Ukraina får stöd från västmakter som Ryssland fruktar. En lösning är svår att finna såvida inte båda parter är villiga att kompromissa.
Trump, i sin roll som medlare, verkar ha missbedömt Zelenskyjs inställning genom att anta att fred var hans främsta prioritet. Presskonferensens utgång tyder snarare på att Zelenskyj föredrar fortsatt konflikt framför ett fredsavtal som kan uppfattas som förlust. Med USA:s signaler om minskat stöd står Zelenskyj nu vid ett vägskäl: acceptera vapenvila eller förlita sig på europeiska länders fortsatta stöd.
Det sistnämnda alternativet är förenat med stor risk – både för Ukraina och för hela Europa. Efter år av nedmontering av försvaret i många av Europas länder tar det tid att bygga upp både trupper och försvarsmaterial. Den tiden har inte Zelenskyj. Och frågan är om Europa har råd, har energitillgångar och den fundamentala stridsvilja som krävs för ett långdraget stöd.
I en efterföljande intervju med Fox News fick Zelenskyj frågan om han ville be om ursäkt. Han svarade nekande på det, men framförde ändå ett tack till det amerikanska folket för deras stöd. Det var just tacksamhet som vicepresident JD Vance hade efterfrågat i slutskedet av presskonferensen. Zelenskyjs eftergift på den punkten kan tyda på en insikt: i ett läge där man redan har en stor fiende bör man inte skaffa sig fler.