
DEBATT: Mannaminnes kamp för de oskyldigt dömda fortsätter
Av Redaktionen
8 mars 2025
Sedan 2018 har antalet oskyldigt dömda för våldtäkt ökat explosionsartat. Liv och familjer krossas i en modern häxjakt. Detta skriver en representant för nätverket Mannaminne, främst bestående av de dömdas familjer och vänner.
Nätverket Mannaminne har vuxit fram som en direkt reaktion på den rättsosäkerhet som skapats sedan samtyckeslagens införande 2018. Under denna period har antalet fällande våldtäktsdomar ökat dramatiskt – men det har också medfört en oroande ökning av felaktiga domar. Sedan 2018 har hundratals, kanske till och med tusentals, unga svenska män dömts helt utan bevis till uppemot sex års fängelse. Det finns således hundratals fall där unga killar har dömts i rena ord-mot-ord-situationer, baserat på att den anklagande kvinnan i efterhand hävdat att hon inte givit samtycke.
En kamp för de oskyldigt dömda
Varje gång en oskyldig man döms på felaktiga grunder så drabbas inte bara den dömde – hela familjer döms, föräldrar, syskon, mor- och farföräldrar, övrig släkt och vänner. Alla får bära med sig smärtan av en felaktig dom. Alla går med i folkrörelsen.
Rättsstatens grundpelare – principen om att ingen ska dömas utan objektiva bevis – har upphört att existera. Oskyldigt anklagade unga svenska män fängslas på grund av tolkningar, känslomässiga värderingar och politiskt styrda beslut. Denna utveckling är inte bara en missgärning mot individen; den utgör ett systematiskt fel som underminerar tilltron till hela vårt rättsväsende. Det svenska samhället måste ifrågasätta hur en lag, som ursprungligen skulle skydda brottsoffer, nu används som vapen mot oskyldiga.
Kända röster och media tar ställning
Allt fler välkända profiler höjer sin röst mot den rättsosäkerhet som samtyckeslagen medför. Försvarsadvokaten och tidigare justitieminister Thomas Bodström har i TV4 Nyhetsmorgon uttalat att oskyldiga unga svenska män utan tvekan sitter i fängelse. Han varnar för att vi i framtiden kommer att se tillbaka på denna tid med skam och fråga oss:
“Hur kunde man döma på bara någons ord?”
Debattören Alexander Bard kämpar outtröttligt för att ge de oskyldigt dömda en röst. Hans engagemang har gjort honom till en av de mest högljudda kritikerna av samtyckeslagens konsekvenser.
I riksdagen har även Josef Fransson (SD) har lagt fram en motion där han kräver en översyn av lagen. Han menar att den nuvarande formuleringen riskerar att fälla oskyldiga och understryker behovet av en tydligare definition av samtycke samt ett absolut krav på objektiva bevis.
Även journalister och debattörer som Jenny Strindlöv och Julia Fries har tagit starkt ställning och varnat för att vi är mitt i en modern häxjakt, där radikalfeministiska krafter systematiskt undergräver rättssäkerheten för svenska män.
Mediernas roll och folkrörelsens framväxt
Medierna spelar en avgörande roll i att belysa de allvarliga konsekvenserna av samtyckeslagen. Genom reportage, debattartiklar och intervjuer med drabbade unga svenska män har folkrörelsen fått en allt större röst. Sociala medier, poddar och nyhetskanaler sprider dagligen information om lagens konsekvenser och de liv som krossats på grund av felaktiga domar. Detta kontinuerliga flöde av berättelser och fakta stärker folkrörelsens krav på en översyn av en lag som har visat sig vara allt annat än rättvis.
Folkrörelsen mot samtyckeslagen är inte en kortvarig protest – den är en långsiktig kamp för att återställa rättssäkerheten i Sverige. Varje dom som fälls på felaktiga grunder stärker kravet på förändring. Folkrörelsen består av vanliga medborgare, rättssäkerhetsförespråkare och etablerade opinionsbildare. Den är svensk. Den är folklig. Och den kommer inte att tystas.