Tummetott av paradigmskiftet – SD måste fälla regeringen

Av Tina von Schinkel

24 februari 2025

Det återstår 18 månader till nästa val. Sedan valet 2022 har 29 månader passerat. Det paradigmskifte som utlovades efter Tidöavtalets undertecknande syns ännu inte till. I avtalet utlovades kraftigt minskad invandring, fokus på återvandring, effektivare myndigheter, skärpt kriminalpolitik och en välfärd som prioriterar svenska medborgare.

Men verkligheten talar ett annat språk:

  • Som ung kan man fortfarande mörda brutalt, med ett smärtsamt, utdraget och panikartat förlopp, och komma undan med endast två och ett halvt års sluten ungdomsvård. Under 15 år går man helt fri. Inte ens föräldrarna blir straffskyldiga när 14-åringar mördar.
  • Hela 40% av dömda utländska våldtäktsmän undgår utvisning. En utredare har i skrivande stund ett helt år på sig att fundera på om allvarliga brott ska leda till utvisning. Efter det dröjer det ytterligare ett halvt till ett år innan en ny lagstiftning är på plats.
  • Svenska medborgarskap delas fortfarande ut lika effektivt och snabbt som en casino-croupier delar ut kort vid ett Black Jack-bord – över 220 nya medborgarskap stämplas fram varje arbetsdag. Att merparten kommer från länder som Syrien, Afghanistan, Irak, Somalia och Eritrea påverkar inte takten – trots vetskapen att ju större kulturellt avstånd det är mellan ursprungslandet och Sverige, desto sämre blir integrationen. Även här utreds om det ska införas skärpta krav med en föreslagen Sverigekurs. Den utredningen leds av Roger Haddad (L) och tillsattes 2023 och ska vara klar först i år.
  • Asyl-, anhörig- och arbetskraftsinvandringen förblir hög jämfört med andra länder. Den utlovade lägsta EU-nivån tycks regeringen inte finna.
  • Regeringspartierna tycks fortsatt blunda för de djupgående konsekvenserna av en fortsatt hög invandring i kombination med låga födelsetal, framförallt bland svenskar. Mångkultur fastslås nu av Moderaterna som något som tillhör Sverige och som ”berikar”. Hur eller var denna berikning sker förblir dock höljt i dunkel.
  • Terrorhotet är fortsatt högt i Sverige, men regeringen låter sig inte stressas. Utredaren som ska författa en skrivelse om att ”utlänningar som utgör ett kvalificerat hot mot Sverige” ska kunna utvisas – även utan begånget brott – har fått ett helt år på sig att fundera. Under rådande omständigheter borde två veckor vara nog.
  • Woke-ismen lever vidare. Trots löften om mer realpolitik och mindre vänsterflum driver Chalmers ett DEI-kontor med en budget på 300 miljoner kronor. Regeringens utredare vill stryka ordet ”kvinna” ur abortlagstiftningen. Under Ulf Kristerssons ledning fick Sverige dessutom en ny könstillhörighetslag som sänkte åldersgränsen för juridiskt könsbyte från 18 till 16 år – tvärtemot tidigare löften om att värna barn och unga.

Sverigedemokraternas växande frustration är befogad. Regeringen slår rekord i antalet långdragna utredningar på ett till tre år, medan verkliga reformer uteblir. Detta är särskilt allvarligt när Tidöavtalet utlovade snabba och konkreta åtgärder. Hittills har avtalets ambitiösa målsättningar mest blivit en pappersprodukt.

Trots SD:s upprepade protester fortsätter provokationerna från regeringens sida. KD:s Jakob Forssmed utsåg nyligen Magnus Jägerskog, tidigare BRIS-chef och förespråkare för ökad invandring, till ny generaldirektör för MUCF – i direkt strid med Tidöavtalets målsättning.

Ministrarna Acko Ankarberg Johansson (KD) och Benjamin Dousa (M) överväger nu att ta emot patienter från Gaza medan 90 000 svenskar väntat över 90 dagar på operation eller annan åtgärd. Sjukhus stängs och privata vårdgivare sägs upp – samtidigt som 50 miljarder går till att rädda andra runt om i världen. Dessa prioriteringar strider mot löftena om att sätta svenska medborgares välfärd främst.

För Sverigedemokraterna återstår två alternativ:

  1. Acceptera rollen som stödparti åt en regering som konsekvent undviker att genomföra utlovade förändringar – och dela dess öde i valet 2026.
  2. Visa handlingskraft, fälla regeringen, och ha en fortsatt chans att bibehålla 20% eller kanske till och med mer vid nästa val.

Inget alternativ är riskfritt. Men SD har mer att förlora på fortsatt passivitet än på att visa väljarna att detta inte var vad de gav sitt stöd till. SD måste därför fälla regeringen.

Lyssna & se: Jens Ganman: SD borde fälla regeringen efter Forssells utspel

Tina von Schinkel

Populärt