Så här på nyåret är läge att spana på vad vi har att vänta oss och inte minst fundera på vad man önskar sig av framtiden.

Vilka är de största händelserna som borde ske? Vad skulle vara allra bäst för framtiden?

Kan det politiska ledarskapet återupprättas?

Trumps seger i USA är ett exempel på att väljarna inte längre litar på de makthavare som ställt till det i väst de senaste 30 åren. Det är skrämmande att vi på senare årtionden haft – samtidigt – några av de värsta demokratiskt valda ledarna i västvärlden: Angela Merkel, Barack Obama och Fredrik Reinfeldt. Inga har varit så hänsynslöst nonchalanta över vad de ställt till med.

Dessa tre (med flera) öppnade sina länders gränser för invandring från svårt våldshärjade och kriminella regioner. Föga förvånande har otryggheten exploderat i väst. Senast på nyårsnatten utsattes New Orleans för islamistiskt terrordåd där barn, studenter och småbarnsfäder mördades medvetet. Lidandet är obeskrivligt. Bara därför att dessa ledare ville framstå som ”goda”. Man struntade helt i befolkningarnas trygghet och säkerhet.

Jag hoppas att Tyskland i deras förbundsdagsval i februari får en regering som förstår att sätta det egna folkets intressen främst. I Sverige ska Tidö nu verkställas i lagar och myndighetsdirektiv. I USA tillträder Trump. Det inger hopp.

Ordnar Trump fred i Europa?

Ja, i USA har som sagt väljarna valt en outsider till president. En majoritet röstade fram etablissemangens största fiende, Donald Trump. Men han kommer att motarbetas med enorm kraft i myndigheter och media. Vad jag önskar är att Trump hittar ett sätt att få stopp på Rysslands angreppskrig i Ukraina på ett sätt som säkrar suveräniteten och säkerheten för Ukraina, och övriga Europa inom Putins ”intressesfär”. Det är viktigt att Putins regim inte kan se en fredsuppgörelse som en framgång, för då blir det bara en paus inför nästa anfallskrig om några år. Vapenvilan på västfronten 1918 skulle ge fred, men den blev bara en paus inför ett än dödligare krig 1939.

Kan Trump fixa det? Uppgiften verkar omöjlig. Men det sa man om att Trump skulle bli president också…

Ska väljarna sluta låta sig manipuleras?

Uppströms val av regeringschefer finns medierna som sätter tonen och agendan. Därför vore det kanske den största förändringen till det bättre om väljarna i västvärlden slutade låta sig manipuleras av medierna och etablissemangen som driver egna politiska vänsterradikala agendor.

För mig har mycket av de traditionella medierna alltmer blivit en skrattspegel, aktörer som förvränger och förfalskar allt man ser. Men så länge en stor del av befolkningarna litar på medierna så har de makt att manipulera opinionerna och förvränga samhällsdebatten till att handla om struntsaker istället för väsentligheter.

Också här ser vi hopp genom att sociala medier som inte kontrolleras av etablissemangen får allt större publik. Jag hoppas också att någon/några traditionella medieredaktioner ska begripa att deras överlevnad hänger på att de återgår till seriös journalistik och sluta ägna sig åt politisk propaganda.

Ska EU bli seriöst?

Jag kan ju inte låta bli att ta upp EU, där jag nu tillhör ett av de tre huvuden som unionen har. Europaparlamentet har varit starkt vänsterpräglat, betydligt mer så än svenska riksdagen. Här har också borgerliga partier haft retorik som i Sverige mest används av Vänsterpartiet. Stora majoriteter har röstat för höja avgifter och många nya krångliga regelverk som skapar byråkrati och bevisligen sänkt Europa som tillväxtregion. Här har både vänster och borgerliga tyckt att offentlig sektor är lösningen på allt.

Men efter sommarens EU-val har det skapats möjlighet för de borgerliga (alltså EPP) att välja en annan väg, eftersom de tillsammans med de tre konservativa samt högerradikala partigrupperna har majoritet.

Vi har redan under hösten sett hur vi stoppat vänsterradikala formuleringar i olika dokument och beslutat skjuta upp nya galna regelverk för skogsnäringen.

Jag hoppas att denna omsvängning fortsätter under 2025 så att EU kan bli mindre vänsterradikalt och mer seriöst se på frågor om tillväxt, konkurrenskraft och välståndsbyggande. Och att man kastar klockartron på klimatbyråkrati och statsinterventionism på sophögen.