I USA har tillträdande president Donald Trump givit uppdraget att städa upp i träsket, alltså rensa upp ordentligt i den offentliga byråkratin, till två briljanta entreprenörer: Elon Musk och Vivek Ramaswamy. Projektet går under namnet ”Doge”.
Man kallar det ett nytt departement, som ska skära i allt onödigt som offentliga sektorn skapar. Rubrikerna om vad Doge ska göra är många. Business Insider skriver: The door is open for Musk’s DOGE to achieve a quick win: slashing billions of dollars in fraud in federal programs like Medicare. Fox News rapporterar att DOGE have signaled where the agency will start. BBC undrar kritiskt: What we know about Musk’s cost-cutting mission och förklarar att department för statlig effektivitet, eller ”Doge” – till synes en blinkande referens till Musks valbara kryptovaluta, dogecoin – tillkännagavs av Donald Trump förra månaden. “It will become, potentially, ’The Manhattan Project’ of our time”, sa den tillträdande presidenten.
Också Sverige skulle behöva ansatsen
Visst, ännu är det mest utspel i medierna. Men både Elon Musk och Vivek Ramaswamy har på var sitt håll och på egen hand byggt mångmiljardtillgångar genom smart entreprenörskap. De har gjort sådant ingen trodde var möjligt. För mig påminner dessa gubbar om namnen från den svenska guldåldern för hundra år sedan, då vi hade uppfinnare och entreprenörer som byggde världsimperium: AGA:s Gustaf Dalén, SKF:s Sven Wingqvist, Electrolux-skaparen Axel Wenner-Gren, Alfa Laval:s Gustaf de Laval, Volvo:s Gustav Larsson och naturligtvis Lars Magnus Ericsson och Alfred Nobel.
Det är något stort när nyskapande entreprenörer av den kalibern är beredda att granska och trimma den offentliga sektorn som i väst hamnat i en fruktansvärt byråkratisk inkompetens.
Även om Sverige inte har några levande entreprenörer av denna digniteten längre, är ansatsen synnerligen intressant. Alltså att låta utomstående från privata näringslivet med fräscha ögon granska de offentliga verksamheter som slukar halva ekonomin.
Finns politiska viljan?
Fredrik Haage skriver i Smålandsposten: ”Självklart finns det utrymme att skära, och framför allt avbyråkratisera. Det handlar om politisk vilja. Eller, om man skall vara rättvis: om politiskt mandat. Det måste finnas en folklig förståelse för att det inte behövs ’mer resurser’ till allting utan att det finns mycket dödkött i offentlig verksamhet som kan skäras bort. Men starka särintressen står alltid beredda att högljutt försäkra om motsatsen.”
Jag anser att det politiska mandatet finns. Tidöpartierna vann valet därför att S-regeringarna misslyckas med allt från att upprätthålla lag och ordning till att hålla elpriser och bensinpriser nere.
Den verkliga frågan är om den politiska viljan finns hos de borgerliga. Vågar man utmana byråkratin?
Om politiker ska lyckas måste de våga gå emot rådande sanningar inom det offentliga, som alltid är att inget går att förändra och att allt är bra som det är. Folkvalda måste våga sätta sig upp mot detta perspektiv som sitter i väggarna.
Det vore osvenskt att tillsätta miljardärer som Musk i statens tjänst. Men att se till att varje skattekrona används effektivt är en gammal god svensk tradition som en gång fanns både till vänster och höger. Den borde vi nu lyfta upp till övergripande strategi.