Genomförandet av Tidöavtalet går alldeles för långsamt. Det säger Jimmie Åkesson (SD) i en intervju under partiets kommundagar då 1300 Sverigedemokrater samlades i Norrköping.
I talet han höll som partiledare manade han aktiva, medlemmar och väljare att ha tålamod och förståelse för att politisk förändring tar tid, och kräver kompromisser med andra partier.
31 procent genomfört
Under kommundagarna kunde Gustav Gellerbrant, chef på SD:s samordningskansli i Rosenbad, rapportera vad som händer i enlighet med Tidöavtalet. Av de reformer som där tas upp har 31 procent genomförts, 65 procent är påbörjade och bara 4 procent orörda.
Men ute i partiet finns en växande frustration över att inte mer märks av att Sverige bytt regering och riksdagsmajoritet.
Åkesson fångar upp denna otålighet och säger till Expressen att han inte är nöjd mer reformtempot.
– Någonstans på vägen så försvinner ärendena in i ett svart hål på en förvaltning, och där har vi ingen möjlighet att styra. Det är klart att det är ett problem, säger Åkesson till tidningen.
Nya medborgarskap
En aktuell fråga där SD tycker att det går för sakta handlar om svenska medborgarskap till personer som kommit till Sverige från andra länder. SD vill kraftigt minska antalet medborgarskap, och har föreslagit ett stopp för nya utfärdanden under tiden som frågan utreds.
– Vi föreslog redan för ett år sedan lite drygt, någon slags moratorium eller stopplag för att tills vidare stoppa fler medborgarskap fram till det att den nya lagen är på plats. Men det har inte alls fungerat, enligt vad jag bedömer det i alla fall, säger han, men tillägger att han ändå förstår att justitiedepartementet är ”tungt belastat” av många utredningar.
För att ha kontroll på politiken fullt ut behöver man sitta i regeringen, menar Åkesson.
– Vi är med väldigt tidigt i dag, men det är klart att någonstans på vägen så försvinner ärendena in i ett svart hål på en förvaltning, och där har vi ingen möjlighet att styra. Det är klart att det är ett problem, säger han.
Indragna medborgarskap
Ja, frågan om moratorium, en stopplag, borde inte vara svår att verkställa. Man får intrycket av att den borgerliga regeringen inte vill begränsa de lättvindigt utdelandet medborgarskapen.
Den svårare frågan när det kommer till medborgarskap är hur vi, likt länder som Danmark och Storbritannien, kan dra tillbaka medborgarskap från individer som visat förakt mot svensk lag. Här krävs grundlagsändring, som måste läggas fram och röstas om före riksdagsvalet 2026 för att efter valet – och ny valseger – röstas om igen.
En ny lag om upphävande av medborgarskap borde i första skedet ge staten rätt att återkalla, annullera, ett beslut om beviljat medborgarskap grundat på att den sökande uppgav felaktiga uppgifter vid ansökan. Steg två är att i straffrätten göra det möjligt att dra tillbaka ett beviljat medborgarskap för den kriminalitet som individen i fråga döms för. Ett tredje steg är att dra in medborgarskap för dem som ägnar sig åt landsförräderi. Det är här andra länder agerat. När individer anslutit sig till islamistiska terrornätverk i utlandet har det varit skäl att dra in medborgarskap. Så borde det naturligtvis också vara i Sverige.
Det återstår mycket för att återupprätta Sverige som en rättsstat som tar lag och ordning på allvar, istället för att gulla med kriminella och terrorister.
Åkesson gör rätt när han höjer trycket mot regeringen. Liv står på spel. Vi måste återfå kontrollen över vårt eget land.