Det europeiska samarbetet började med att man ville skapa en frihandelszon som underlättade för företag att expandera och höja tillväxt och välfärd för européerna. Men nu har EU gått i baklås. Maktbegäret är rent ut sagt galet.

Vi konservativa har länge varnat för att frihandelszonen, den inre marknaden, har kidnappats av vänsterpolitiker som vill använda EU för att flytta makt från medborgare och marknader till politisk tvångsstyre i socialistisk anda.

Men liberaler och borgerliga har inte lyssnat. Man har låtit EU lägga under sig mer och mer. Och mer.

Företag lämnar EU:s regleringshelvete

Nu har det gått så långt att EU-kommissionens nya regler kring klimatinsatserna driver företag bort från Europa eftersom frihandelszonen förvandlats till sin motsats: ett regleringshelvete.

Först nu vaknar liberala röster som Expressens ledarsida och dess redaktör Patrik Kronqvist. Men stor förvåning konstaterar man att Bryssel driver företag bort från Europa:

”En orsak är att flera stora lagpaket från Europa har visat sig ha uppenbara nackdelar. Reglerna om digitala tjänster och artificiell intelligens anses av många snarare hämma än främja utveckling. 

Svenska telekomjätten Ericsson larmar om att AI-reglerna är så strikta att man måste flytta sin utveckling till USA eller Indien. Och stora amerikanska IT-jättar som Meta, Open AI och Apple tvekar inför att överhuvudtaget lansera vissa tjänster i Europa.” 

Utvecklingen i EU måste vändas

Det är ännu bara några få röster i Europaparlamentet som vill vända utvecklingen. Som vill minska reglerna istället för att öka dem. Som vill skära kraftigt i EU-budgeten, inte låta den svälla. Sverigedemokraterna tillhör denna skara, och vi har bara under hösten lagt mängder med förslag för att begränsa EU:s skadeverkningar. Och på det sättet rädda välfärden för svenska folket och alla andra.

Vi ledamöter som röstar mot mer makt till EU kämpar vidare. Och hoppas att Expressens ledare inte var ett undantag, utan att den tidningen liksom andra medier börjar förstå att EU inte är lösning på våra ekonomiska problem utan ofta orsaken.

Må kretsen röster som påtalar alla brister med den utveckling EU haft de senaste 20 åren öka. Det vore välgörande för det europeiska samarbetet, som behövs när det gäller att försvara frihandel men inte när det gäller att skapa en arena för makthungriga politiker att detaljreglera samhället till vanvett.