Centerpartiet går en ökenvandring sedan man 2018 dödade Alliansen under Annie Lööf. Vill man ha något inflytande måste man komma överens med Vänsterpartiet inom det rödgröna blocket. Nu höjs röster inom partiet att man ska öppna upp för samarbete med Sverigedemokraterna.
Centerstudenter vill att C ska börja samtala och samarbeta med alla riksdagspartier, även Sverigedemokraterna.
C har målat in sig i ett hörn
– Vi är vilsna och har målat in oss i ett hörn, säger förbundsordförande Rasmus Elfström i intervju med DN.
– Centerpartiet måste kunna ha modet att möta samtliga partier i samtal och förhandlingar. SD är inte ett parti som alla andra men Sverige är ju ändå en parlamentarisk demokrati och då måste vi ha en mer öppen inställning till andra partier, säger Elfström.
Demirock: NEJ, aldrig!
Men centerledaren Muharrem Demirok avfärdar dock utspel bestämt och otvetydigt.
”Vi kommer aldrig att bli ett femte Tidöparti, och vi kommer aldrig att öppna dörren till inflytande för Sverigedemokraterna i en regeringskonstellation”, kommenterar han till DN.
Bra eller dåligt?
Skulle det vara bra om Centerpartiet gjorde som Liberalerna och gick tillbaka till de borgerliga som samarbetar med Sverigedemokraterna?
Både ja och nej. Parlamentariskt vore det naturligtvis bra om man kan flytta 4-5 procentenheter av väljarkåren från Magdalena Anderssons regeringsunderlag till Tidösamarbetet. Det skulle kraftigt försvåra Socialdemokraternas möjlighet att komma tillbaka till regeringsmakten. I riksdagsvalet 2022 fick SD, M, KD och L tillsammans 49,6 procent mot 48,9 procent för S, V, MP och C. Om C bytte sida skulle regeringsunderlaget öka till 57,3 procent och S-underlaget sjunka till 42,2 procent.
Å andra sidan skulle det bli fem partier som ska komma överens. Så många partier har aldrig ingått i ett regeringsalternativ i svensk politik tidigare. Inte ens i samlingsregeringen under andra världskriget ingick så många partier. Här påminns man om det gamla ordspråket: ”Ju fler kockar, desto sämre soppa”. Det kan bli en trögrörlig regering där det tar lång tid att komma till beslut.
Hur realistiskt är sidbyte?
Avgörande är förmodligen hur det går i opinionsmätningarna. Sjunker partiet under spärren kommer kraven på Demiroks avgång. Och partiledarbyte är nog nödvändigt för att en kursändring ska kunna bli till. Då kan samma resa ske som inom Liberalerna, som ju också var med i januariavtalet med S men efter partiledarbyte såg till att återansluta till borgerliga sidan.
Låt sakfrågorna avgöra
Spelteorier kan man diskutera hur mycket som helst utan att komma någonstans. För min del skulle jag vilja sätta sakfrågorna först. Om Centerpartiet är brett att ställa upp på Tidöavtalet, med hårdare kriminalpolitik, tydlig kursomläggning i migrationspolitiken och en realistisk miljö/klimatpolitik, kan det finnas fördelar med att partiet byter sida. Men inte om man fortsätter vingla, vela och tala om allt annat än det som är viktigt för väljarna.