
EU:s allt fler tvångsregler hotar vår välfärd
Av Redaktionen
9 oktober 2024
EU har slagit in på en farlig väg till följd av den ”gröna omställningen”. Antalet detaljregler ökar explosionsartat. Och dessa regler stryper Europas företagsamhet. Vi måste byta kurs!
Jag väntar på att näringslivet ska tala ur skägget och rakt upp och ned förklara hur skadlig den miljöpolitik är som EU har slagit in på.
De dokument från näringslivet som jag hittills tagit del av, förespråkar bara blygsamma förskjutningar som att konkurrenskraft måste bli lika viktigt som den gröna omställningen. Det är alldeles för svag hållning om man vill nå resultat. Den gröna vinden må ha avtagit bland väljarna, men den blåser fortfarande orkan inom EU:s beslutande organ.
Tillväxt krävs för miljöhänsyn
Självklart borde näringslivet – och då menar jag både ägare/företagsledare och fackföreningar inom industrin – höja rösten och förklara att utan konkurrenskraft och tillväxt kommer ingen miljöpolitik alls att kunna föras. Se bara på det gamla kommunistiska östblocket. Där vänstern styrde var det som smutsigast och arbetsmiljö var överhuvudtaget inget man brydde sig om.
Därför är det intressant att en och annan ekonom och forskare börjar slå larm. Som nationalekonomen och välfärdsforskaren Andreas Bergh i Kristianstadsbladet. Han skriver:
”USA:s dynamiska ekonomi hänger ihop med landets höga grad av ekonomisk frihet. Europas länder har i regel en betydligt mer reglerad ekonomi, särskilt när det gäller arbetsmarknaden. Under lång tid har EU dessutom förvärrat situationen genom att skapa ett överstatligt lager av svårtolkad och komplex lagstiftning, såsom GDPR (General Data Protection Regulation), DMA (Digital Markets Act) och DSA (Digital Services Act).”
Kritiserar Dragi-rapporten
Han kritiserar Mario Draghis EU-rapport för att den först klargör att olika regleringar hämmar den ekonomiska utvecklingen i Europa, men sedan lägger förslag till EU som ”går i motsatt riktning”.
Exakt. I EU blåser fortsatt rent socialistiska vindar som vill reglera sönder all företagsamhet med ”gröna omställningen” som alibi. Detta måste få ett slut under den nya mandatperioden som nu börjat i EU. Regler måste ses som välståndet och välfärdens fiender. Regelverken måste minska, inte öka.