Warning: Trying to access array offset on value of type null in /home/samtiden/public_html/wp-content/themes/15zine/library/core.php on line 3790

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /home/samtiden/public_html/wp-content/themes/15zine/library/core.php on line 3791

Idag är det val i de tyska delstaterna Thüringen och Sachsen. Socialdemokraterna kan falla under spärren för att komma in i Thüringen och De gröna kan åka ur båda.

KOMMENTAR. Etablissemangen är på helspänn. Ikväll kan det regeringsbärande partiet Socialdemokraterna, SPD, få så lågt väljarstöd att man inte ens får ta plats i delstatsparlamenten. Risken för att åka ur är ännu större för det näst största partiet i vänsterregeringen, Die Grüne. Och för liberalerna FDP, det tredje partiet i tyska regeringen, är det i praktiken klart att de inte kommer att få några ledamöter i dessa delstater.

I den senaste opinionsmätningen, från WK, ligger SPD precis på spärren på fem procent i Thüringen och på sex procent i Sachsen.

Tänk tanken en regering utan några mandat i två av landets delstatsparlament.

Sahra Wagenknecht

I Sverige har det talats mycket om högerradikala Alternativ for Deutchland (AfD), men frågan är om inte det nya partiet som Sahra Wagenknecht startat så sent som i våras, kan komma att bli av ännu större betydelse.

Hon var partiledare i tyska Vänsterpartiet (Die Linke) 2015-19 och hon var medlem av Östtysklands kommunistparti före murens fall.

Men i början på detta år startade hon sin eget parti: Förbundet Sahra Wagenknecht.

Hon sopar nu golvet med både det gamla Vänsterpartiet och SDP. Enligt opinionsmätningarna kan hon leda det tredje största partiet i det båda delstaterna efter dagens val, med 17-20 procent i Thüringen och runt 12-14 procent i Sachsen.

Vad står hon för?

TV-kanalen Deutsche Welle sammanfattar hennes agenda i en illustration (se till höger).

Hon vill höja skatterna och förbättra välfärden men behålla marknadsekonomin. Det som gjorde att hon lämnade Die Linke var invandringspolitiken. Hon är starkt kritisk till den öppna migrationspolitiken.

Men det som gör henne riktigt kontroversiell är att hon vill ha ”fred” med Ryssland. Hon motsätter sig stöd till Ukraina och vill se fred mellan de båda länderna. Hur det ska gå till har hon dock inte sagt något om. Putin är inte ute efter en viss yta, han är ute efter att krossa Ukraina som nation.

Skruvstäd för de gamla partierna

Effekten av hennes framgångar blir större för tyskt politiskt liv med tanke på att AfD förväntas göra ännu större framgångar i de båda delstatsvalen. Man ligger på omkring 30 procent och väntas bli största parti i Thüringen och tävlar om att bli störst med Kristdemokraterna (CDU) i Sachsen.

Tillsammans blir AfD och Wagenknecht ett skruvstäd på de gamla partierna – man pressar dem från både höger och vänster.

De båda partierna har liknande kritik mot de gamla etablissemangen. Och Wagenknecht har på frågor om möjligt samarbete med AfD svarat:

– Om AfD säger att himlen är blå kommer vi inte att säga att den är grön, sa hon nyligen till Frankfurter Allgemeine Zeitung.

– Det tidigare tillvägagångssättet att reflexmässigt förkasta allt som kommer från AfD och fira sig själva som stora demokrater har uppenbarligen inte bromsat [AfD], fortsatte hon.

– Vi har ett behov av en förnuftig politik på federal och delstatlig nivå som tar hänsyn till medborgarnas önskemål istället för att göra dem arga.

Men tal om att ingå koalition med AfD anser hon ”barnsligt”.

Ska CDU samarbeta med förre kommunisten?

Det blir svåra förhandlingar om hur de båda delstaterna ska styras. Inga gamla koalitioner håller måttet. Helt nya samarbeten måste inledas. Ett alternativ är att kristdemokraterna och den förre kommunisten Wagenknecht samarbetar. Hur det ska gå till är dock skrivet i stjärnorna. Enda anledningen till att detta nämns är att medierna har mycket större överinseende med radikal vänster, som man inte gärna kallar extremism, än med radikal höger, som alltid kallas ”högerextremism”.

De gamla partiernas sorti?

Kommer dessa delstatsval att bli början på en trend där väljarna helt överger gamla, traditionella partier för nya? Det har ju hänt förr. Italien kastade 1994 ut de gamla regeringsbärande partierna sedan det framkommit att de haft intimt samröre med maffian under årtionden. Italien fick Silvio Berlusconi och har nu premiärminister Giorgia Meloni från nya partiet Fratelli d’Italia, som blev störst i senaste parlamentsvalet.

Vad som väntar i Tyskland återstår att se.