Vänsterpartiet fällde förre statsministern Stefan Löfven i juni 2021. Nu medger han i ny memoarbok att han inte anser Vänsterpartiet är regeringsdugliga.
En avgörande faktor bakom Stefan Löfvens plötsliga avgångsbesked ett år före valet 2022 var att Vänsterpartiet fällde honom i riksdagen. Första gången i svensk historia som riksdagen avsatt en statsminister. Avsikten hade varit att fortsätta, men sommaren 2021 började han ompröva sitt beslut.
”Tack för den du”
”Om jag ska vara ärlig så hade tvivlet funnits en tid. Den riktiga glädjen i jobbet infann sig inte längre. Jag var helt enkelt trött på det politiska spelet”, skriver han.
Kort efter att han blivit avsatt av riksdagen i misstroendevotering sa V-ledaren Nooshi Dadgostar till honom, ”det här fixar du”.
– Det kändes ju som jaha, tack för den du, säger Löfven till Expressen.
I hans memoarbok dömer han ut V:s regeringsduglighet. Han kan fortfarande inte se det logiska i Vänsterpartiets agerande. Han menar att V tog till riksdagens skarpaste vapen – trots att det inte fanns något lagförslag, endast en utredning, på bordet.
V gav högern valsegern
Stefan Löfven för ett resonemang om att Sverige fick en högerregering med stöd av SD 2022 delvis till följd av detta ögonblick. Efter kaoset i riksdagen, när han fälldes, valde Liberalerna att lämna Januariavtalet med S, MP och C och gå över till M, KD och SD, som vann.
Löfven försökte flera gånger inför misstroendeomröstningen nå V-ledaren Nooshi Dadgostar på telefon för att förhandla. När han till slut fick kontakt var det ”svart eller vitt”. Hon var inte beredd att förhandla.
”Det var en förfärlig tid”, skriver han om sommaren 2021. Vänsterpartiet satte egna profilen framför möjligheten för vänstersidan att behålla regeringsmakten.
Hur S ska beskriva sitt regeringsalternativ inför valet 2026 är oklart. Som det är nu behöver S-ledaren Magdalena Andersson såväl MP, C som V för att nå majoritet.