Tillsammans med 24 andra europaparlamentariker kräver jag skriftligt svar från Ursula von der Leyen om kommissionär Thierry Breton som utövat påtryckningar på socialamedie-plattformar om att censurera innehåll.

Den franske liberalen Breton skickade ett utpressningsbrev till Elon Musk om att ”moderera” plattformen X hårdare eller riskera miljardböter. Även Facebook-ägaren Mark Zuckerberg har avslöjat att han utsatts för påtryckningar från företrädare för lagstiftande församlingar om att censurera visst innehåll.

Det är rena sovjetmetoder att en politisk makthavare som Breton anser sig ha rätt att tala om vad som får publiceras och vad som ska censureras.

På sätt och vis är det ett tidens tecken att denna totalitära attityd kommer från en ”liberal” politiker.

Nu har Breton beslutat sig för att avgå som EU-kommissionär efter den kraftfulla kritik han fått för sitt maktfullkomliga tilltag, helt i strid med västerländska värderingar om fri och öppen debatt. En annan orsak är att han utmanövrerats i internt franskt maktspel.

Har Breton agerat på egen hand?

Men har Breton agerat på egen hand? Eller är Bretons agerande något som speglar hur EU-kommissionen ser på yttrandefriheten och hur den ska toppstyras av politiska makthavare?

För att utröna detta är vi 24 europaparlamentariker i konservativa ECR-gruppen som ställt ett antal frågor till kommissionen och dess ordförande Ursula von der Leyen:

”Kan du bekräfta huruvida kommissionär Breton eller någon annan officiell representant för kommissionen vid någon tidpunkt använt sin politisk eller administrativa position för att utöva påtryckningar – formellt eller informellt – mot någon social medieplattform i syfte att kräva moderation av specifikt innehåll?”

”Har företrädare för kommissionen, inklusive Breton, utövat påtryckningar för att skapa standarder för moderation av specifikt innehåll som plattformarna uppfattat som kontroversiella eller överdrivna i enlighet med Digital Services Act (DSA)?”

”Upprättar kommissionen register över all kommunikation angående diskussioner om innehållsmoderering med sociala medieplattformar?”

Viktigt att EU-kommissionen förtydligar sig

Det är viktigt att medborgarna får reda på hur långt EU-kommissionen avser att gå i att ”moderera” sociala medier enligt olika utspel och rättsakter, typ Digital Services Act (DSA).

Sverigedemokraterna röstade nej till denna överstatliga censurlag, medan partier som kallar sig frihetliga – exempelvis M och L – stolt röstade för att EU skall få styra över det fria ordet i Sverige, landet med världens första yttrandefrihetslag.