Den politiska attacken mot Richard Jomshof misslyckades. Åklagaren har lagt ner förundersökningen som kan beskrivas som ”lawfare”, en slags förföljelse med hjälp av rättsväsendet.

KOMMENTAR. ”Lawfare” har tidigare framgångsrikt använts mot exempelvis S-kommunalrådet Ann-Sofie Hermansson i Göteborg, som avgick. Men när det nu användes mot Richard Jomshof misslyckades man.

”Lawfare” (anspelar på engelska warfare) är en metod där islamister använder rättssystemet för att skada eller delegitimera en motståndare och därigenom avskräcka andra från att kritisera islam. Det sker genom att anklaga och polisanmäla en samhällsdebattör för ”hets mot folkgrupp” när denne riktat kritik mot islam eller, som i Jomshofs fall, delar satir som driver med islam.

Åklagare måste besinna sig

Även om den anklagade frikänds, aldrig åtalas, är det oerhört obehagligt att bli förhörd av åklagare för ”misstanke” om brott. Och trots att det inte blir någon påföljd, har de som tillgriper ”lawfare” vunnit. Man har utsatt en motståndare för obehag. Och man skrämmer alla andra från att delta i debatten. Vem vill bli utsatt för åklagares ”misstanke” om brott?

Därför är det märkligt att en åklagare riktade denna misstanke mot justitieutskottets ordförande. Åklagaren måste ju vara medveten om att han spelar islamister och antidemokrater i händerna. Även om han inte väcker åtal skrämmer han hela svenska folket från att kritisera islam – det kan ju leda till brottsmisstanke!

Avskaffa lagarna om hets mot folkgrupp

Lagen mot hets mot folkgrupp måste avskaffas eller revideras så att islamister inte kan okynnesanmäla dem som är islamkritiska.

Idag definieras denna brottsrubricering i Brottsbalken (16 kap. 8 §) och i Tryckfrihetsförordningen (7 kap. 6 §). Där uppkommer ”hets mot folkgrupp” när ”någon hotar eller uttrycker missaktning för folkgrupp eller annan sådan grupp av personer med anspelning på ras, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung eller trosbekännelse”.

Utöver att ordet ”missaktning” är luddigt – vilket är livsfarligt för en rättsstat – innebär lagstiftningen att det är okej att hetsa mot svenskar. Lagen är alltså selektiv och skyddar bara vissa, inte andra. Också det undergräver rättsstatens trovärdighet.

Jomshof låter sig inte skrämmas

Nu är Jomshof befriad från anklagelsen. ”Yttrandefriheten segrade”, säger han i intervjuas i Riks.

– Yttrandefriheten är attackerad över hela västvärlden. För oss i Sverige är det här ett positivt beslut. Yttrandefriheten segrade, det är det viktiga, säger han.

Se här:

*

En av bilderna som fick åklagaren att kalla Richard Jomshof till förhör och tvinga honom att ta paus från sitt tunga uppdrag som ordförande i justitieutskottet:

Källa: X