Om man struntar i regler och anställer egna vänner är man inte rätt person att vara landshövding. Särskilt inte om man är utsedd av Tidöregeringen. Ska statsmaktens förtroende återupprättas måste personer på ledande befattningar vara okorrumperade, kompetenta och förstå sitt uppdrag.

Det var helt rätt beslut av statsminister Ulf Kristersson och regeringen att sparka landshövdingen i Stockholm Anna Kindberg Batra. Hon gjorde sig omöjlig när det framkom att hon i tre fall anställt vänner på höga chefspositioner i länsstyrelsen och då struntat i reglerna för rekrytering.

Inte svårt att kräva hennes avgång

När Samtiden snabbt riktade avgångskrav mot henne var det inget svårt val att göra.

Motivet var redan då att hon utgör ett dödligt hot mot det lilla av den gamla, guld värda ämbetstraditionen som finns kvar. ”Regeringen måste visa att chefer i statens myndigheter ska leda genom att föregå med gott exempel. Den moraliska hållningen har blivit ett skämt sedan Stockholm fick Anna Kinberg Batra som landshövding.”

En ledande person i staten kan inte agera som om man ägde den och kan göra som man vill. Även om landshövdingar inte är folkvalda, ska de på regeringens uppdrag företräda staten som är medborgarnas. Då ska man sköta uppdraget med respekt och stort allvar. Inte som en egen lekstuga.

Statens förtroende faller

Vi lever i en tid då staten misslyckas med det mesta. Man klarar inte av att upprätthålla lag och ordning. Kriminella gäng styr alltmer på gator och torg och tränger också in i myndigheter. Nyligen avslöjades att flera HVB-hem för barn och unga på glid ägs av kriminella som dessutom kvitterar ut hundratals miljoner från skattebetalarna.

Staten klarar inte heller av att skydda och rädda människor i krislägen. Alla sitter på händerna och väntar på att någon annan ska agera och ta ledningen.

Att då ha en landshövding som inte har respekt för myndigheternas uppgifter utan anställer två nära vänner utan att följa rutinerna och en tredje som inte uppfyllde kvalifikationerna blir omöjligt. Det skulle signalera att regeringen accepterar att statsmakten är i förfall och inte duger till något annat än lekstuga för avdankade politiker.

– Vi ser inte att det är möjligt att återupprätta den förtroendekris som landshövdingen har just nu, säger civilminister Erik Slottner (KD) till SVT.

Så är det. Regeringen har genom att ge Anna Kinberg Batra sparken visat att man förstår hur illa läget är. Nu är tid för ledare inom staten som tar uppgifterna på allvar. Maktpositioner ska vara intimt förknippat med krav på handlingsförmåga och ansvarstagande.