Det hävdas att väljare röstar mot Sverigedemokraterna, och att det påverkar valutslaget. Men hur sant är det? Inte alls, visar ny valforskning. I den näst mest populära regeringssammansättningen ingår SD.

Valforskningsprogrammet i Göteborg har släppt en mastodontanalys på över 500 sidor rörande väljarnas beteende i svenska riksdagsval, där mest kraft naturligtvis läggs på senaste valet: Väljarna och valet 2022 (pdf).

Här framgår att väljarna har annan syn på politiken än ”proffstyckarna” i massmedierna. Där talas det ständigt om att Sverigedemokraterna är polariserande. Det har inget stöd i valforskningen.

Gärna SD i regering

I forskningen har man analyserat väljarnas syn på ”önskeregering”. Där framgår att i den näst mest populära regeringskonstellationen ingår Sverigedemokraterna. En sådan regering, med SD-M-KD-L är betydligt mer populär än den nuvarande regeringen med M-KD-L. Och mer än dubbelt så populär som den gamla borgerliga alliansen med M-KD-L-C.

Det är bara S-V-MP som är en populärare konstellation. Så vill man ha något annat än en socialistisk regering ska man satsa på en där SD är med.

SD har inte förlorat väljare till annat parti

Många väljare byter parti. Men ett parti som enbart vunnit väljare under tjugo år och hittills inte förlorat väljare (netto) till något annat parti är Sverigedemokraterna.

Sverigedemokraterna har vunnit 384.000 väljare från Moderaterna 2002-2022, och 264.000 väljare från Socialdemokraterna. Dessutom 71.000 väljare från Centerpartiet och 59.000 väljare från Liberalerna. Men även 28.000 väljare från Vänsterpartiet, 27.000 från Miljöpartiet.

Andra viktiga grupper där SD vunnit är tidigare blankröstande, 88.000 väljare, och förstagångsväljare, 144.000 väljare.

Samtidigt har Sverigedemokraterna inte förlorat väljare från tidigare val till något annat parti, annat än något enstaka tusental till övriga partier.

Alltså inte kontroversiellt

Båda dessa resultat visar att Sverigedemokraterna i väljarkåren inte är ett kontroversiellt parti. Sverigedemokraterna får gärna ingå i regering och de allt fler väljare som under 20 år valt partiet, har inte ångrat sig.

Det visar hur stark ställning partiet har i väljarkåren. Detta försöker medierna dribbla bort genom att ha kommentatorer som inte framträder med fakta, utan med vänsteråsikter som saknar grund i verkligheten.

Bredden ställer större krav på SD

Sverigedemokraterna fick över 20 procent av väljarna i valet 2022. Det gör att bredden på väljarskaran är oerhört stor och ställer ökade krav på partiet att fortsätta lägga förslag som gillas av alla de väljare man tidigare värvat – och locka fler. Men blir partiet för slätstruket blir risken att partiet tappar väljare till andra, så som alla gamla partier gjort.

I EU-valet lyckades inte partiet mobilisera sina väljare. Hundratusentals SD-väljare från riksdagsvalet 2022 stannade hemma 2024 (något som också drabbade också S). Det visar att väljarna inte delade partiets uppfattning att man, trots sin EU-kritiska hållning, borde gå och rösta. Väljarna gör egna val och analyser.

Positivt i det svaga valresultatet är att vallokalundersökningen från EU-valet visar att SD-väljarna som sagt stannade hemma och inte röstade på något annat parti.

Så nära att konkurrensen ökar?

En annan vinkel på att Sverigedemokraterna inte är kontroversiella i folkdjupet, är att det inte behöver vara så långt steg att byta tillbaka till S och M. Den tanken framför Widar Andersson i Folkbladet (S). Han konstaterar att de flesta partibytare i väljarkåren väljer ett näraliggande parti.

”De flesta av väljarna som byter håller sig inom samma krets av partier. SD bröt det mönstret. Eller upplevde/upplever 640 000 tidigare S- och M-väljare kanske att ett byte till SD höll sig inom samma krets som det parti som de lämnade?”

Det är, menar han, en tanke som inte bara S och M borde fundera på, utan också SD. Alltså: Om steget över till SD inte är stort, borde inte heller steget tillbaka vara det.

S och M är globalistiska

Intressant kommentar. Men för det kräver, menar jag, att S och M i betydligt högre grad gör upp med den globalistiska världsbild man präglas av. Det är ju i nationalistiska/globalistiska konflikten som Sverigedemokraterna har svenska folkets stöd, medan S och M låter etablissemangens vilja styra där man vill tillhöra jetsetkretsarna ute i den stora världen, snarare än lösa egna landets problem.

Hittills har vi inte sett några tendenser till grundläggande omtänk i S och M. Man föraktar fortfarande det nationella, men försöker hålla för näsan och göra det som krävs för att inte förlora väljare. Men makthavare blir aldrig bra på att föra en politik man inte vill ha och tror på. Ett läge där Sverigedemokraterna utmanas på denna plan ser jag inte under överskådlig tid.