Det har varit många företag som ställt upp på rent ut sagt vänsterextrema budskap, som att kvotera på etnisk grund framför att anställa efter kompetens. Men nu finns tecken på att populariteten för galenskapen som kallas ”woke” mattas av.
Ett viktigt tecken på att vänsterextremismen ”woke” tappar inflytande är att stora techföretag som Microsoft, Google och Meta (Facebook/Instagram) lägger ner sina DEI-team. I USA står DEI för Diversity, equity, inclusion, vilket innebär kvoteringshysteri i form av mångfald, strävan efter lika utfall och inkludering.
Och företagen som varit mest fjäskande inför woke, som öljätten Budweiser, har fått ångra sitt flirtande med extremismen. Man gick med brakförlust och tappade 30 procent av sin försäljning när man hade ingått partnerskap med en transaktivist. Man fick reparera skadan genom att i stället sponsra den maskulina kampsportorganisationen Ultimate Fighting Championship.
Precis som vi i Sverige har en tendens att blanda ihop ”samhälle” och ”stat”, även om det är två helt olika storheter, blandar vänstern ihop fullt legitima och högst moraliska rimliga strävanden, som att kompetenta individer kan ha väldigt olika bakgrund och att människor i vissa etniska grupper inte ska vara utestängda, med en rent fascistisk och rasistisk syn där etnicitet alltid ska gå före kompetens och erfarenhet.
Woke är rena självmordet för företag
DEI är, som en del av wokekampanjen, direkt riktat mot marknadsekonomin och företagsamheten. Men länge har stora börsnoterade bolag varit tillmötesgående och låtit kön (inte minst ”upplevda”) och etnisk tillhörighet bli mer avgörande vid anställningar än utbildning, kompetens och erfarenhet. Varför kan man fråga, eftersom en sådan policy ju är rena självmordet för företag som vill kunna konkurrera på marknaderna.
Blekinge läns tidning rapporterar att också världens största företag för lantbruksmaskiner, John Deere, har plockat bort alla spår av woke i företagets inriktning: mångfaldskvoter eller självvalda pronomen är inte företagets policy.
För woke är vita är onda
Tidningen förklarar: ”Woke-rörelsen har svept som en orkan över västvärlden de senaste åren. Begreppet kommer från början från ordet “wake”, och har handlat om att man ska vara “vaken” eller medveten om diskriminering, rasism, inkludering och mångfald. I ideologin delas världen in i förtryckare och förtryckta. Andra förklaringsmodeller ignoreras (ett offer kan exempelvis inte samtidigt vara en förtryckare) och meningsmotståndare tenderar att brännmärkas. Det kan kanske bäst beskrivas som en slags modern renlighetsrörelse, en slags nymoralism. Den vite mannen är roten till det onda och olika minoritetsgrupper är offer för hans strukturella förtryck.”
Och judar anses värst
Jag har här i Samtiden förutspått att Hamas slakt på civila och barn 7 oktober i Israel skulle försvaga vänstern i väst. Nu märks att en anledning till att ”woke” tappar i anseende och inte längre anses på modet är att woke-rörelsen slutit upp bakom Hamas och står för judehat, alltså ren och skär rasism.
För att citera BLT: ”De pro-palestinska protester som hållits runt om i världen – även en rad svenska – har inte enbart handlar om kritik mot Israel utan emellanåt även innefattat direkt judehat och förföljelse av judiska studenter.”
Unga är anti-woke
Tidningen påminner också om att Greta Thunberg aldrig varit en representant för unga. Både i skolvalet 2022 och det årets vallokalundersökning visade att en majoritet unga röstar höger – på Sverigedemokraterna och Moderaterna.
Men kampen mot dårskapen är inte över. I Sverige sitter många personer på ledande positioner i myndigheter, regioner och kommuner som är mer politiska aktivister än offentliga tjänstemän. Dessa personer propagerar inte bara för genusperspektiv, värdegrundsutbildningar och kvotering utan använder våra skattepengar till att verkställa woke-ideologin på vår bekostnad. Här måste politiken ta samma ansvar som företagen, när man inser att deras organisation infiltrerats av propagandister som använder sina chefspositioner till allt annat än främja välfärd för medborgarna.