En konkret plan på fem nya stora kärnkraftreaktorer (eller flera mindre) har nu lagts fram. Investeringen är enorm. Men orsaken är att S, MP, C och V lagt ned sex fullt fungerande reaktorer.

Det är helt nödvändigt att satsa på ny kärnkraft. Det säger energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) efter kritiken mot den föreslagna planen i en ny regeringsutredning.

– Den stora risken är att inte göra detta, säger hon i SVT:s Aktuellt.

Busch betonar att den nya utredningen bara är en av flera pågående, och att hon och hela regeringen kommer väga in alla innan de återkommer med sitt förslag.

Skapa stabila förutsättningar för investeringar

Utredaren Mats Dilléns föreslagna finansieringsplan går ut på att fyra-fem reaktorer ska byggas till en beräknad investeringsutgift på 400 miljarder kronor, varav 75 procent ska finansieras av lån från staten.

Reaktorerna garanteras också att få sälja elen till ett pris av 80 öre kWh.

Näringslivet brukar tala om att man vill se blocköverskridande överenskommelser för att tro på att politikerna menar allvar. Men partierna har visat att även om de ingår ”samförstånd” håller de sällan mer än några få år, medan den som investerar i stora energiprojekt behöver stabila förutsättningar i flera årtionden för att våga satsa.

Därför är de lösningar regeringen nu diskuterar det bästa möjliga. Politiken ingår avtal om garantier som näringslivet kan räkna med. Kommande regeringen kan inte upphäva dessa villkor, iallafall inte om Sverige ska förbli ett land med rättsstat där kontrakt gäller.

Eftersom Socialdemokraterna redan sagt att de tänker stoppa den här finansieringen, gäller det att regeringen kommer till skott före valet 2026. När väl kontrakt och avtal tecknas kan S inte gripa in, annat än till enorma kostnader för skattebetalarna.

Kom till skott

Det är viktigt att investeringar i ny elproduktion nu kommer igång. Politiken på energiområdet har varit rena dårhuset där vänsterpartier lagt ned stora delar av elproduktionen (sex reaktorer) samtidigt som alla talar om att Sverige ska öka elkonsumtionen dramatiskt. Detta går inte ihop!

Ska elektrifiering alls kunna komma ifråga måste först elen produceras. Det begriper en femåring, men tydligen inte riksdagspartier.

Sluta tjafsa och börja bygga. Naturligtvis inga dumdristiga experiment utan beprövad teknik som ger stabil elleverans oavsett väder. Här är, tyvärr säger jag som tidigare kärnkraftskritiker, kärnkraften den enda realistiska energikällan under ännu många årtionden framåt. Jag hoppas fortfarande att solenergi ska kunna bli effektiv och billig, det trodde jag inför folkomröstningen 1980, men det tycks dröja ännu flera årtionden innan annan elproduktion än kärnkraft och vattenkraft kan bli stabila leverantörer av elektricitet.

Bild: Regeringskansliet.