Nu meddelar Trafikverket att man avbryter det underhållsarbete mellan Nyköping och Norrköping som skapat flera timmar långa bilköer på E4:an. Ännu en gång har myndigheten ställt till med kaos i trafiken.

KOMMENTAR. Inte nog med att Trafikverket skapade bokningskaos på järnvägen inför julresorna och utsatte bilister i Skåne för livsfara under snöstorm i vintras. Nu saboterar man semesterfirande bilisters resor också.

Ett underhållsarbete på E4 startades igår. Trafiken skulle ledas om. Men resultatet blev många timmars köer som utgjorde fara för hälsan eftersom bilisterna inte kunnat räkna med att bli fast och inte komma ur köerna på många timmar.

– Vi har missbedömt trafiken och varit tvungna att avbryta arbetet, säger Maria Mauritzon, kommunikationsansvarig på Trafikverket, till SVT Nyheter Sörmland. Arbetet ska utföras nattetid.

Men är det något Trafikverket borde veta så är det väl trafikvolymerna på landets största vägar?

Självklart är det bra att underhållsarbete utförts. Mer behöver göras. Men nog borde den statliga myndigheten kunna planera sina arbeten så att det inte uppstår kaos och risk för människors liv och hälsa?

Expressen talade med Inger, 81, som har diabetes och fastnade i köerna.

– Jag tog med mig en liten flaska vatten och den kan inte räcka i flera timmar. Det här räknade jag inte med, säger hon. Ingrid och hennes man är på väg till Göteborg och har inte haft möjligheten att svänga av vägen på flera timmar. 

Under det senaste årtiondet har Trafikverkets personalstyrka ökat med 48 procent, så brist på personal är knappast skälet till den låga kvaliteten på planering och utförande.