Det är ingen tvekan om att vänstern, liberaler och traditionella medier demoniserat Donald Trump under de åtta år han engagerat sig i politiken. Mordförsöket var en logisk följd. Om Trump är Hitler kan en 20-åring tolka att det som att han gör en god gärning om han dödar honom.

KOMMENTAR. Debattklimatet är bedrövligt i både USA och Europa, inte minst i Sverige. Under EU-valrörelsen använde flertalet partiföreträdare jag mötte i debatt sin tid att spy galla över mig och Sverigedemokraterna. Och det handlade inte om politiska förslag vi framfört, utan att vi med vår blotta existens är ”hot mot demokratin”.

Samma demonisering här som där.

Resultatet är att sakpolitiken hamnar i bakvattnet och allt mer tid ägnas åt personpåhopp och gräl. Sådant som inte påverkar medborgarnas vardagsliv det minsta. Så ska det inte gå till. Politik är makt. Och i demokratier ska debatter ge väljarna information så att de kan rösta på den politik de vill se utförd i landet. Om politikerna är vänner eller ovänner är fullständigt ointressant.

Går klimatet att förändra?

Ja, det hänger också ytterst på väljarna. Röstar de på de som ägnar sig åt smutskastning och skrämseltaktik, ja då kommer det att anses framgångsrikt.

Men vi skulle kunna hjälpas åt att förändra debattklimatet.

Newsweek har gjort ett försök. Man ger tio råd för att förbättra stämningen. Så här skriver magasinet:

1. Ingen förtroendevald är något som Hitler, Stalin eller Mao. Att påstå annat förringar de tiotals miljoner som dödats av dessa tyranner. Och att göra dessa löjliga jämförelser avslöjar en bristande förståelse för de konstitutionella skyddsräcken som skyddar Amerika från att övergå till totalitarism.

2. Makten delas mellan tusentals amerikanska ledare och den som sitter i Oval Office är bara en av dem. Om din kandidat förlorar, ha tålamod. Som en buss kommer en annan president [regering] snart nog.

3. Att bryta mot lagen är alltid värre än att säga elaka saker eller ha kontroversiella övertygelser. I en [demokrati] bestämmer våra valda beslutsfattare vilka åtgärder som är tillräckligt dåliga för att motivera fängelse. Allt annat är enbart osämja.

4. Att kalla någon ett namn leder inte till den förändring du söker. Det kan få ideologiska motståndare – och till och med allierade – att avskriva dig som ovillig att engagera dig på ett ansvarsfullt sätt.

5. Dina känslor är inte så viktiga. Inte mina heller. Känslor förändras; fakta gör det inte. Om ett givet ämne finns det bara en sanning men det finns otaliga åsikter. Förstå skillnaden.

6. Yttrandefriheten är till för att skydda impopulära åsikter, eftersom en demonstrant som bär en ”Jag älskar valpar”-skylt aldrig kommer att arresteras. När du bestämmer dig för att bara skydda de åsikter du håller med om, kommer du att bli mest chockad av alla när du därefter blir tystad.

7. Respekten för rättsstaten är inte förhandlingsbar. Vårt rättssystem måste förbli opartiskt, oavsett status eller inflytande. Det betyder att människor som attackerar en typ av regeringsbyggnad – som [när vänsteraktivister angrep] det federala domstolshuset i Portland, Oregon – borde få samma nivå av åtal och straff som de som gjorde upplopp vid Capitolium den 6 januari.

8. Personligt ansvar är grunden för en blomstrande republik. Alla måste vara ansvariga för sina handlingar och beslut och främja en kultur av integritet och självtillit. Det finns inget som heter gruppansvar eller grupprättigheter. Självständighetsförklaringen påminde oss om att våra rättigheter kommer från Gud, inte för att vi är amerikaner, utan för att vi är individer gjorda i hans avbild.

9. Sammanhållning i samhället är avgörande för samhällelig stabilitet. Vi behöver inte alltid se öga mot öga så länge vi tittar åt samma håll.

10. Vi är kallade att be för både Joe Biden och Donald Trump och alla våra medamerikaner. De som inte är den bedjande sorten bör släppa känslor av hat mot meningsmotståndaren.

Samma måttstock

Jag gillar dessa tio råd, särskilt som Newsweek (som är etablissemangsmedia och därmed vänsterliberal) riktar samma krav till vänsteraktivister som till högeraktivister.

Detta är det absolut viktigaste rådet när det gäller hur debattörer, medier och andra aktörer personligen bör se på händelser. En drivande kraft bakom polariseringen är att etablissemang i media, myndigheter och akademier är att de slentrianmässigt fördömer andras åsikter som ovärdig ”populism” eller ”högerextremism”. Bemöt andra med sakliga motargument!

Samma måttstock för handlingar, retorik och bemötande måste gälla – annars kommer vi aldrig ur det allt sämre samhällsklimatet.