Igår utsåg kung Willem-Alexander ny premiärminister i Holland. Efter månader av förhandlingar var de fyra icke-socialistiska partier som har majoritet i parlamentet överens om att ställa sig bakom den förre säkerhetspolischefen Dick Schoof som premiärminister.

Premiärministern är oberoende med bakgrund som en i landet välkänd statstjänsteman. Alla partiledare för de fyra ingående partierna stannar utanför regeringen.

Det är en något märklig lösning. Men har faktiskt likheter med hur svenska regeringar såg ut på 1920-talet då parlamentarismen var ny och det var svårt att få partierna att samregera med varandra. I Sverige utsågs flera gånger landshövdingar som statsministrar.

Enligt Geert Wilders är Dick Schoof, 67, med dennes omfattande administrativa erfarenhet precis vad Nederländerna behöver.

Politico menar att valet av Schoof ligger i linje med behovet av en erfaren krishanterare i Nederländernas nuvarande turbulenta politiska klimat. Schoofs tidigare befattningar som chef för bland annat säkerhetspolisen understryker hans kapacitet inom området nationell säkerhet och krishantering. Man konstaterade att Schoof, trots sin bristande politiska erfarenhet, ses som en stabil ledare som kan överbrygga klyftorna inom holländsk politik.

Fyra partier delar på ministerposterna

Istället för att låta sina partiledare ingå i fyrpartikoalitionen – med Geert Wilders Frihetsparti (PVV), det liberalkonservativa VVD, Bondepartiet (BBB) och det nya antikorruptionspartiet NSC – har man kommit överens om en kompromiss.

Den tidigare holländske chefen för säkerhetstjänsten Dick Schoff leder som sagt regeringen.

Fem ministrar kommer från Wilders PVV som fick 23,5 procent av vinterns parlamentsval: socialministern, infrastrukturministern, ekonomiministern, handels- och biståndsministern samt migrationsministern.

Fyra ministrar kommer från liberalkonservativa VVD som fick 15,2 procent i valet: finansministern, justitieministern, försvarsministern och miljöministern.

Fyra ministrar kommer från det nya antikorruptionspartiet som fick 12,9 procent i valet: utrikesministern, arbetsmarknadsministern, utbildningsministern och inrikesministern.

Två ministrar kommer från bondepartiet som fick 4,6 procent i valet: Jordbruksministern och bostadsministern.

*

Se mer: Euro news i Former spy chief Dick Schoof sworn in as new Dutch prime minister, Politico i Who is Dick Schoof? 8 things to know about the new Dutch PM