Sett till verkliga väljares röster så är Nigel Farage och hans Reformparti valnattens största valsegrare. Hans parti ökar med över 12 procentenheter. Sex gånger mer än Labour som ökar med knappt två procentenheter.

Nigel Farage är den som i realiteten avsatt traditionella konservativa Tory från regeringsmakten genom att locka över partiets väljare till hans Reformparti. Tory minskar med 19 procentenheter och Reformpartiet ökar med 12 procentenheter.

Konservativ förnyelse

Nigel Farage är ett fenomen i brittisk politik. Han var en av ledarna bakom Brexit. Han har stort folkligt stöd och beskriver Reformpartiet som en gräsrotsrörelse.

För Farage har detta parlamentsval varit en språngbräda mot något nytt i brittisk politik på den konservativa kanten. Han är missnöjd med hur Tory agerat i maktställning. Inte minst att invandringen fortsatt vara stor även efter Brexit, då regeringen borde kunnat stifta lagar som hindrar en fortsatt stort invandring.

14 år vid makten

Torypartiet har suttit 14 år vid makten, sedan 2010. Nu har väljarna kastat ut partiet ur Downing Street och regeringsmakten genom att rösta på Nigel Farage.

Partiet har sedan covidpandemin hamnat i en rad märkliga skandaler. Det började med att Boris Johnson inte ansågs ta dödsfallen under covid på allvar. Han stängde ned landet, men sågs bjuda medarbetare på öl i premiärministerbostaden. Det ledde till sådan folklig ilska att han tappade greppet och tvingades avgå.

Efter interna strider blev Liz Truss premiärminister i bara några veckor, innan hon tvingades avgå för ansvarslösa ekonomiska förslag. Nu avgående premiärminister Rushi Sunak har väckt folklig ilska genom att i förtid lämna ceremoni för de stupade i andra världskriget.

Det är inte utan att man tänker på varningen om att makt korrumperar. Tory har tappat kontakten med sina väljare under det långa regeringsinnehavet.

Nu behöver de konservativa i Storbritannien rannsaka sina positioner, sin politik och sitt uppträdande gentemot folket. Nigel Farage har stuckit hål på bubblan och orsakat historisk valförlust för Tory, och namnet på hans parti säger vad som nu behövs: Reform.