Labour har vunnit regeringsmakten i brittiska valet, men inte genom någon vänstervåg. Partiet har ökat med mindre två procentenheter, från 32,1 procent till 34,0 procent (när 95 procent av rösterna räknats). Och det i ett val där valdeltagandet sjunkit. Totalt kan Labour ha fått färre röster än i förra valet.

Storbritannien har ett udda valsystem med enmansvalkretsar som gör att den som får flest röster i en av landets 650 valkretsar vinner mandatet.

Och Labour har vunnit omkring 410 valkretsar, och får därmed en stor egen majoritet i parlamentet.

Men sett till antal väljare har Labour inte ökat särskilt mycket. Det är istället Tory, det konservativa regeringspartiet som tappat stort till en rad nya och mindre partier, och därmed gjort det enklare för Labour att vinna valkretsar.

Här är hur rösterna fördelar sig i procentandelar på olika partier, när omkring 90 procent av rösterna räknats:

Källa: Sky News Live

Tory har tappat från 43,6 procent i förra valet, till att nu få omkring 23 procent. Man har alltså tappat nästan hälften av sina röster.

Ett annat parti som nästan halverats är det vänsterinriktade Skotska nationalistpartiet, som tappar nästan alla sina mandat i Skottland till Labour.

De har ökat antalet röster mest

Sett till antal röster är det nya Reformpartiet valets största vinnare som ökat med 12,4 procentenheter. Också De Gröna har ökat sina röster mer än Labour, med plus 4,3 procentenheter.

Mer om detta i nästa artikel.